Adresarea președintelui

Cine, dacă nu noi?! 

Stimați concetățeni!

Dragi prieteni! 

În Moldova noastră mică, activează zeci de partide și mișcări politice. Fiecare dintre noi are dreptul să se întrebe: are nevoie țara noastră de încă un partid, care poartă numele liderului său? Prin ce ar putea el să-i atragă pe alegători? De ce cetățenii Moldovei să se decidă să voteze pentru această formațiune la viitoarele alegeri parlamentare? 

Răspunsurile la aceste întrebări, eu și echipa mea le oferim zilnic. Prin munca noastră, prin atitudinea pe care o avem față de oameni, față de problemele și nevoile lor. În timp ce unii cheamă spre Vest, iar alții spre Est, și totodată se află pe baricade pentru a apăra vectorul vestic sau estic, noi muncim. Muncim pentru ca să facem viața oamenilor cât de puțin mai bună, mai îndestulată, mai decentă. 

Sunt sigur că o Moldovă săracă, înfometată, privată de drepturi nu este necesară nici în Vest, nici în Est. În cel mai bun caz, ea poate fi folosită ca o monedă de schimb în jocurile geopolitice ale puterilor mondiale. Mă întreb, acest lucru este demn de un statut independent și suveran al unui stat?

Nimeni nu va rezolva pentru noi problemele noastre – nici Moscova, nici Bruxelles, nici Washington. Acest lucru trebuie să-l facem noi, cu propriile mâini, cu propria minte. Sunt sigur că, anume asta așteaptă de la noi atât Moscova, cât și Bruxelles și Washington: să nu ne plângem, să nu umblăm cu mâna întinsă, să nu fim o durere de cap altcuiva și o sursă de instabilitate regională, ci să răsuflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă. Anume cu asta se ocupă Partidul ȘOR, fără să se afle la putere, nefiind reprezentată nici în Parlament, nici la guvernare: muncește, încearcă să rezolve cele mai stringente probleme ale celor mai dezavantajați cetățeni, să adune oamenii în jurul ideii de a construi, în jurul visului nostru comun despre o Moldovă prosperă. 

Orașul Orhei, unde cetățenii au încredințat puterea mie și echipei mele, este Moldova în miniatură. Aceleași probleme care sunt peste tot: o sărăcie lucie, șomaj, dezordine, corupție, exod în masă al populației. Dar, după nici doi ani, a devenit clar: toate aceste fenomene negative pot fi combătute cu succes. Trebuie doar de luptat în mod serios. 

S-a dovedit că este posibil, în diverse modalități, de-i susținut pe bătrâni și copii; de făcut ordine, de amenajat spațiul din jur; de obținut reducerea nivelului criminalității; de atras investiții și de a le asigura locuri de muncă cetățenilor; de majorat salariile și plățile sociale; de redus tarifele pentru serviciile comunale; de a lua, indiferent de rezistență, activele statului de la proprietarii privați neglijenți și de le făcut să lucreze în folosul societății; de luat decizii, consultând oamenii, implicându-i în procesul de conducere; de a le asigura ocupații copiiilor și tinerilor; de dezvoltat cultura. Totul este posibil, doar dorință să fie, sau, cum se mai spune – voință politică. Eu și colegii mei o avem. 

Într-un fel, schimbările pozitive pe care am reușit să le obținem la Orhei, într-un termen scurt, sunt un experiment social. Dar, subliniez, un experiment social de succes. Și dacă am reușit într-un oraș, vom reuși și în toată țara. 

De aceea, am decis să fac politică la nivel național. Acesta este motivul pentru care am devenit liderul unui partid politic, filialele căruia vor activa, în curând, în toate localitățile din Moldova. Iar acesta este motivul pentru care noi începem să extindem proiectele sociale realizate cu succes în Orhei, în toată țara. Astăzi, Partidul ȘOR se ocupă cu ceea ce ar fi trebuit să se ocupe clasa politică a Republicii Moldova în decursul celor 25 de ani de independență. Ar fi trebuit, dar nu a făcut-o. În asta și constă diferența. 

Pentru mine, politica nu reprezintă intrigi pe coridoare, înșelăciune la nesfârșit, tranfuzie printr-o sită, stoarcerea concepțiilor nesustenabile, dar posibilitatea de a oferi asistență concretă anumitor persoane. Așa m-a învățat tatăl meu, așa m-am obișnuit să trăiesc. 

Sunt sigur, cu cât mai decentă va fi viața cetățenilor, cu atât mai puternic va fi statul. Noi mergem la oameni, noi discutăm cu ei, le întindem o mână de ajutor, le schimbăm viața spre bine, le întoarcem speranța și credința în viitor. Pentru mine și echipa mea de partid, anume oamenii, cetățenii simpli ai Republicii Moldova sunt o sursă inepuizabilă de inspirație. Inspirație de a trăi, de a lupta, de a învinge. Pentru oameni și în numele oamenilor! Ceea ce înseamnă pentru Moldova și în numele Moldovei!