„PAS își șterge picioarele de Constituție
29/07/2024

„PAS își șterge picioarele de Constituție": blocul „Victorie” a organizat o acțiune de protest în apărarea legii fundamentale a Republicii Moldova

Blocul „Victorie” a organizat un flashmob în apărarea Constituției Republicii Moldova de abuzurile regimului Sandu - PAS. Participanții la acțiune au venit la sediul parlamentului îmbrăcați în tricouri, purtând pancarte și baloane gonflabile negre ce conțineau articole din legea fundamentală a țării, care este încălcată sistematic de PAS.

Deputatul Marina Tauber a declarat că astăzi ar trebui să sărbătorim Ziua Constituției, dar, din păcate, nu e posibil acest lucru, deoarece ea a fost călcată în picioare.

„Noi, deputații blocului „Victorie”, constatăm încălcări ale Constituției în fiecare zi. Și după toate acestea, partidul PAS organizează o ședință solemnă dedicată Zilei Constituției pentru a demonstra lumii întregi că totul este bine la noi. Cum putem spune că totul este bine când nu mai avem limbă, nu mai avem suveranitate, nu mai avem neutralitate? Puterea în țară a fost uzurpată. Nu avem dreptul la libera exprimare a opiniilor, posturile de televiziune și portalurile web sunt în mod constant închise. Cu alte cuvinte, tot ceea ce ne garantează Constituția este încălcat de însăși Maia Sandu și partidul PAS personal”, a declarat parlamentarul.

Deputatul Reghina Apostolova a confirmat că autoritățile au încălcat aproape toate articolele din Constituție în ultimii patru ani.

„Actuala guvernare, timp de aproape patru ani, a încălcat aproape toate articolele - de la primul până la ultimul, modificându-le ilegal. E de remarcat că Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu vede, partenerii de peste ocean și europeni tac, CEC tace. Oare acest lucru nu arată că partidul PAS a instaurat o dictatură a puterii în țară, a uzurpat puterea?”, a spus ea.

Potrivit deputatului Alexandr Nesterovschi, acum 30 de ani, a fost adoptată Constituția, care prevedea totul pentru o viață normală. Cetățenii erau egali, indiferent de punctul lor de vedere politic, dar din cauza acțiunilor criminale ale regimului Sandu, legea fundamentală a țării nu mai funcționează.

„Partidul PAS își șterge picioarele de Constituție. O încalcă, o schimbă în Parlament prin majoritate simplă, ceea ce este interzis în general. Uită de neutralitate, uită de limba moldovenească, uită de limba rusă. Arestează oameni pentru nimic, pentru opiniile lor politice. La asta am ajuns. Acum pasiștii își vor bate joc din nou de Constituție cu ajutorul unui referendum de neînțeles. Asta este o prostie în toată regula!” - a spus el.

„Constituția este ca fundația unei case, pe care se sprijină pereții și restul. Dar ce face actualul regim condus de Maia Sandu și lacheii ei - deputații PAS prezenți în Parlament? Ei fac totul pentru a distruge această fundație, astfel încât regulile imuabile stabilite în Constituție să nu fie aplicabile, așa cum ar trebui să fie într-un stat de drept. Zeci de articole sunt încălcate zi de zi, începând cu libertatea de exprimare, democrația, pluralismul de opinii, libertatea de circulație a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat deputatul Alexandr Suhodolski.

Deputatul parlamentului Irina Lozovan este convinsă că guvernarea Sandu - PAS nu își respectă propriul popor, încălcând sistematic articolele și prevederile Constituției.

„PAS și Sandu ar trebui să fie garanți ai respectării Constituției noastre, ai legii fundamentale a Republicii Moldova, iar ei o încalcă. Este o lipsă de respect față de propriul popor, pentru că Constituția trebuie respectată de toate organele statului și de toți cetățenii Republicii Moldova, în special de autorități. Ea conține drepturile și libertățile fundamentale ale fiecăruia dintre noi. De ce să decidă o gașcă soarta fiecăruia dintre noi? Să ne interzică orice, să își șteargă picioarele de Constituția noastră?” - a spus ea.

Liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, s-a alăturat declarațiilor spuse mai devreme: „După trei decenii, Constituția Republicii Moldova nu mai este inviolabilă. Principiile sale sunt încălcate cu nerușinare sau interpretate în interese proprii. Guvernarea mincinoasă și ipocrită a PAS a pervertit însuși principiul democrației în țara noastră. Iar fără respectarea și protecția corespunzătoare a propriei noastre Constituții, nici țara și nici poporul nu vor avea viitor. Avem datoria de a opri ceea ce actuala guvernare face din Constituția noastră”.

„Vom lupta pentru ca în Constituția noastră să nu se facă modificări antidemocratice, așa cum vor pasiștii, încercând să se acopere cu vocea poporului prin acest referendum. Acesta a fost inventat doar pentru a crește ratingul Maiei Sandu și a-i asigura al doilea mandat de președinte. Noi vom face tot posibilul ca Constituția nu doar să rămână neschimbată, dar să fie respectată, astfel încât toate articolele care asigură drepturile cetățenilor Republicii Moldova să fie respectate de absolut toată lumea din țară - și de autorități”, a conchis deputatul Vadim Fotescu.