Adresarea personalităților politice și activiștilor civici ai Moldovei către organizațiile internaționale privind încălcarea tuturor principiilor democratice și ale alegerilor în Moldova
20/10/2024

Adresarea personalităților politice și activiștilor civici ai Moldovei către organizațiile internaționale privind încălcarea tuturor principiilor democratice și ale alegerilor în Moldova

Deputații grupului parlamentar „Victorie”, mai mulți consilieri municipali, președinți de partide, activiști civici și alte  personalități publice s-au adresat cu o scrisoare deschisă către conducerea Organizației Națiunilor Unite, Parlamentului European, Comisiei Europene, Consiliului European, Consiliului Europei și OSCE. Ei au reclamat în ea gravele derapaje comise de guvernarea PAS în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum.

„Actuala putere politică ghidată de președintele în exercițiu Maia Sandu și partidul PAS a instaurat o dictatură inimaginabilă în toate domeniile vieții sociale, economice și politice. Utilizând teze false și mincinoase cu privire la așa numită propagandă din Est, candidatul la funcția de președinte Maia Sandu, partidul său PAS și toate instituțiile capturate ale statului au demarat un atac fără precedent asupra tuturor celor care au o altă opinie și împotriva tuturor oponenților politici”, se menționează în scrisoare.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, președintele Parlamentului European Roberta Metsola, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Tiny Kox, secretarul general al Consiliului Europei Marija Pejcinovic Buric, președintele în exercițiu al OSCE Ian Borg, secretarul general al OSCE Helga Maria Schmid și directorul OSCE Matteo Mecacci au fost informați despre eliminarea forțată de pe arena politică a mai multor oponenți ai actualului regim, inclusiv partidele „ȘOR” și „ȘANSĂ”. Primul a fost declarat neconstituțional fără temei, iar celui de-al doilea i s-a interzis să participe mai întâi la alegerile locale, iar ulterior în campania pentru alegerile prezidențiale și referendum.

Semnatarii au atras atenția că persecutarea și hărțuirea persoanelor incomode este principala armă a actualei puteri de la Chișinău, iar scopul este de a elimina orice concurent politic și de a obține câștig prin fraudă pe 20 octombrie.

Potrivit lor, Comisia Electorală Centrală a devenit politizată la maxim, iar 6 membri ai ei au fost delegați de partidul de guvernământ PAS.

Devenind un instrument în lupta pentru putere cu opoziția, CEC a refuzat înregistrarea unui bloc electoral și a mai multor candidați independenți. De asemenea, a interzis sau a tergiversat deschiderea conturilor bancare pentru candidații incomozi.

Șirul abaterilor este completat de folosirea de către Maia Sandu și PAS a tuturor resurselor administrative posibile pentru a face campanie electorală.

„PAS folosește la greu pentru a finanța propria campanie milioane de lei din bani bugetari (și-au modificat legea după bunul lor plac), iar la restul oponenților li se interzice finanțarea”, se menționează în scrisoare.

În cadrul scrisorii au fost enumerate și alte derapaje, precum coruperea alegătorilor prin acordarea indemnizațiilor unice pensionarilor cu dar câteva zile înainte de alegeri, instigarea la ură și discriminare, refuzul abuziv de a difuza spoturile publicitare electorale ale opoziției, promovarea intensă la televiziune, inclusiv la postul public, a Maiei Sandu și denigrarea oponenților. A fost condamnată și implicarea organelor de poliție în procesul electoral prin împiedicarea de a desfășura întruniri cu alegătorii, prin reținerea abuzivă a agitatorilor, confiscarea ilegală a materialelor electorale, blocarea tipăririi și distribuirii materialelor electorale etc.

De asemenea, s-a atras atenția că oponenții politici ai regimului sunt urmăriți constant de serviciile speciale, iar donatorii care au făcut transferuri către formațiunile de opoziție sunt persecutați.

Încă un alt abuz flagrant este discriminarea cetățenilor din străinătate - pentru mai bine de o jumătate de milion de alegători din Rusia au fost deschise doar 2 secții de votare, în timp ce pentru cei din țările occidentale numărul secțiilor se ridică la câteva zeci.

Sesizările depuse împotriva încălcărilor comise de PAS și Maia Sandu sunt ignorate de CEC, în schimb sunt sancționați dur alți concurenți electorali pentru încălcări minore.

„Procuratura și poliția au demarat acțiuni concertate de persecutare penală a mii de cetățeni prin citări și audieri abuzive, percheziții, amenzi, rețineri și chiar arestări preventive pe fapte inventate și în baza acuzațiilor false”, se mai spune în scrisoare.

Cea mai gravă încălcare, în opinia opoziției, este înregistrarea ilegală a Maiei Sandu în calitate de candidat din partea partidului PAS.

„Legislația electorală și jurisprudența Curții Constituționale obligă președintele în exercițiu să fie independent și apolitic. Maia Sandu trebuia să candideze doar în calitate de candidat independent. Comisia Electorală Centrală a refuzat să examineze în fond contestațiile depuse pe acest subiect”, au remarcat semnatarii scrisorii.

De asemenea, ei au condamnat instaurarea cenzurii în mass-media: închiderea a 14 posturi de televiziune începând cu anul 2022 și blocarea a zeci de portaluri web.

Având în vedere toate cele enumerate mai sus, opoziția a solicitat implicarea imediată a partenerilor de dezvoltare pentru a opri aceste abuzuri.

„Facem apel la Domniile Voastre pentru o intervenție urgentă în vederea stopării abuzurilor guvernării PAS de la Chișinău, neadmiterii persecuțiilor politice, eliberarea imediată a deținuților politici, revenirea la respectarea principiilor unui stat de drept, democratic și pluralist și asigurarea unui proces electoral democratic conform angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova”, se menționează în scrisoare.