Deputații ”ȘOR” cer explicații în urma sistării activității a două instituții media: „Acest consiliu, folosindu-se abuziv de niște prevederi neconstituționale, și-a permis să își asigure rolul de structură suprastatală, de instanță de judecată”
28/03/2024

Deputații ”ȘOR” cer explicații în urma sistării activității a două instituții media: „Acest consiliu, folosindu-se abuziv de niște prevederi neconstituționale, și-a permis să își asigure rolul de structură suprastatală, de instanță de judecată”

Deputatul fracțiunii ”ȘOR” Petru Jardan a solicitat includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi, audierea Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, în urma sistării activității postului de televiziune Canal 5 și a postului de radio Maestro FM. Potrivit deputatului, această structură nu are competențele necesare luării unei astfel de decizii, care reprezintă, de fapt, un atentat la securitatea informațională și la bunăstarea angajaților acestor instituții media, care riscă să rămână fără locuri de muncă și un venit care să le permită să-și întrețină familiile.

„Solicităm completarea ordinii de zi din data de 28 martie 2024 cu următoarea chestiune. Și anume: audierea Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, în legătură cu deciziile abuzive, în legătură cu sistarea activității unor posturi TV. Acest consiliu, care este format din membri ai Guvernului, care nu au nici o atribuție în domeniul audiovizualului, folosindu-se abuziv de niște prevederi neconstituționale, și-a permis să își asigure rolul de structură suprastatală, de instanță de judecată și fără nici o probă și motivare să decidă soarta nu doar a unor televiziuni, ci și soarta oamenilor care riscă să rămână fără locuri de muncă”, a solicitat Petru Jardan.

Cu toate acestea, inițiativa nu a fost inclusă pe ordinea de zi, întrunind doar 25 de voturi pro.

Menționăm că pe 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care deține postul de televiziune Canal 5 și postul de radio Maestro FM.

Сanal 5 califică decizia de suspendare a televiziunii „o încălcare flagrantă a normelor democratice precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creație, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului”. Potrivit reprezentanților TV, politica editorială a postului este „incomodă pentru autorități”.

Anterior, președintele Maia Sandu s-a arătat deranjată de întrebările unei jurnaliste de la Canal 5, adresate la o conferință de presă și a decis să o întrebe pe reporteră ce buget are instituția de presă pe care o reprezintă. Nemulțumirile au venit după o întrebare despre licitația pe spațiile comerciale de la aeroport.