17/07/2024

"Este timpul să renaștem Moldova": blocul "Victorie" a prezentat un proiect de lege privind subvenționarea salariilor compatrioților care au revenit în Patrie

Deputații Reghina Apostolova și Vasile Bolea, membri ai blocului politic „Victorie”, au prezentat un proiect de lege privind întoarcerea concetățenilor în Moldova.

Potrivit estimărilor analiștilor, numărul persoanelor apte de muncă din țară a scăzut cu 200.000 în ultimii trei ani. Deputații au menționat în cadrul unui briefing că acest lucru se datorează politicii implementate de PAS. Având în vedere că viața devine din ce în ce mai grea, oamenii sunt nevoiți să plece.

În capitală încă mai poți găsi un loc de muncă, dar în alte orașe și sate situația este catastrofală - oamenii nu au unde să lucreze, a declarat Reghina Apostolova. La întâlnirile cu diaspora, președintele Sandu și membrii guvernului îndeamnă oamenii să se întoarcă în Moldova.

"Oamenii nu numai că nu se întorc, ci dimpotrivă - pleacă din ce în ce mai mulți! Legea privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj rămâne doar pe hârtie. Mulți dintre compatrioții noștri doresc să se întoarcă în Patrie, dar trebuie să le creăm condiții pentru acest lucru. În special, angajatorii ar trebui să fie interesați să recruteze astfel de angajați. În acest scop, noi, blocul „Victorie”, am elaborat un proiect de lege care prevede plăți stimulative din partea statului pentru companiile care angajează persoane întoarse acasă: în primul an, plata suplimentară ar trebui să fie de 50 la sută, iar în al doilea an, de 30 la sută", a declarat Apostolova.

Parlamentara a adăugat că se așteaptă ca partidul de guvernământ să susțină acest proiect, altfel, în opinia sa, se va confirma faptul că întâlnirile cu diaspora, unde Sandu îndeamnă cetățenii să se întoarcă acasă, nu sunt altceva decât "demagogie electorală".

Deputatul Vasile Bolea a subliniat că partidul de guvernământ nu a adoptat niciun cadru legal și nu a creat condiții pentru întoarcerea oamenilor în Moldova.

Angajatorii care recrutează persoane revenite din străinătate nu primesc un sprijin substanțial. Ei sunt interesați să ofere locuri de muncă celor care s-au întors în Moldova, a spus deputatul.

"Avem o migrație record din Moldova, Maia Sandu și PAS nu pot opri acest proces, nu au nimic de oferit oamenilor pentru ca aceștia să rămână să trăiască în Patrie. Nu mai "hrăniți" alte țări, este timpul să ne renaștem propria țară!", a spus Bolea.