Locuitorii Găgăuziei așteptau să discute cu Maia Sandu, care a sosit astăzi la Comrat. Aceasta și-a ignorat poporul, iar președinta a fost izolată de cetățeni de un cordon de poliție.
Unul dintre momentele scandaloase a fost arborarea drapelului UE pe clădirea Universității de Stat din Comrat. A arătat ciudat și provocator, având în vedere că drapelul albastru cu stele nu face parte din simbolurile republicii și ale autonomiei.
"Astăzi, în Găgăuzia, vedem în timp real cum Maia Sandu cedează țara: oamenii sunt împinși de polițiști, nu pot pune întrebări autorităților, iar în același timp pe clădire este arborat drapelul altcuiva. Este o rușine", a comentat Ilan Șor situația.
Bașcanul Evghenia Guțul se află în prezent în Rusia într-o vizită de lucru. Președinta a ales tocmai acest moment pentru a veni la Comrat.
"Noi, găgăuzii, suntem un popor ospitalier. De ce nu vine președintele în mod oficial, ci o face pe ascuns?! Nu invită la discuții bașcanul, ci doar anumiți oameni selectați. Desigur, autoritățile și-au demonstrat încă o dată atitudinea față de găgăuzi. Forțele de ordine care vin folosesc puterea fizică în mod brutal împotriva oamenilor pașnici care vor doar să pună întrebări autorităților moldovenești. Bineînțeles, autoritățile se tem de găgăuzi. Este imposibil să privești fără lacrimi bunicile căzând la pământ, iar drapelul UE, pe care l-au atârnat arbitrar la Comrat, este la fel cum ai scuipa în sufletul găgăuzilor", a declarat Evghenia Guțul.
În Comrat au fost trimise forțe de ordine. Polițiștii s-au comportat fără menajamente. Au restricționat circulația, au creat un coridor îngust prin care i-au alungat la propriu pe locuitorii pașnici ai autonomiei.
"Noi, găgăuzii, suntem principalii patrioți ai Moldovei. Iubim această țară, dar autoritățile se comportă cu noi ca niște ocupanți", a declarat Bașcanul.
Deputata Marina Tauber a atras atenția asupra atitudinii autorităților față de Găgăuzia și față de poporul Moldovei. "Privind la modul în care oamenii erau înconjurați de forțele de ordine, cum nu li se permitea să se deplaseze în orașul lor, încă o dată îți dai seama că Moldova a fost transformată într-un stat polițienesc. Iar acesta nici măcar nu a fost o acțiune de protest. A fost doar o încercare obișnuită de a folosi o ocazie rară de a întreba pe președintele despre ceva. Dar Sandu s-a ascuns în spatele ofițerilor de poliție și a fugit la o întâlnire cu studenții. Acolo sigur nu vor pune întrebări incomode!", a spus Tauber.
Menționăm că a avut acces la Sandu doar presa aflată sub controlul ei. Ceilalți nu au avut voie să o vadă. Iar vizita în sine a fost secretă. Ieri s-a anunțat că președintele nu va veni la Comrat. Dar încă de la primele ore ale dimineții de miercuri au început să se pregătească pentru sosirea ei. Caracterul secret al vizitei a fost necesar pentru ca mai puțini jurnaliști să vină la Comrat, iar locuitorii Găgăuziei să nu aibă timp să se adune în centrul orașului.