Ignorarea intereselor Găgăuziei în Parlamentul Republicii Moldova: deputații opoziției sunt împotriva discutării problemelor autonomiei în lipsa conducerii acesteia
20/03/2024

Ignorarea intereselor Găgăuziei în Parlamentul Republicii Moldova: deputații opoziției sunt împotriva discutării problemelor autonomiei în lipsa conducerii acesteia

În Parlamentul Republicii Moldova a avut loc ședința Comisiei pentru administrație publică și dezvoltare regională. În cadrul acesteia au fost examinate, inclusiv, chestiuni care vizează bugetul și dezvoltarea economică a Găgăuziei. Cu toate acestea, conducerea autonomiei nu a fost invitată la discuțiile pe subiectele de care depinde viitorul regiunii.

Marina Tauber, membră a Comisiei permanente parlamentare și membră a fracțiunii “ȘOR”, și-a exprimat indignarea față de modul de organizare a ședinței. Ea a remarcat că presa nu a participat la discuții, nu a existat o transmisie în direct, iar deputații nu au fost familiarizați, în prealabil, cu ordinea de zi. "Acesta este un joc politic murdar! Anume din cauza unor asemenea acțiuni și a unor politicieni precum actuala putere Sandu și PAS, oamenii încetează să mai creadă în posibilitatea unui sistem de stat corect", a declarat Tauber.

De asemenea, deputatul a amintit și despre presiunea asupra Găgăuziei din partea autorităților. "Președintele Sandu demonstrativ încalcă legea, atunci când nu-l include în Guvern pe Bașcanul ales legal. Este suspendată și activitatea deputaților Adunării Populare a Găgăuziei în grupul de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și al APG. Chiar recent, încălcarea intereselor financiare ale autonomiei a fost recunoscută de Curtea Constituțională, care a suspendat modificările operate la Codul Fiscal al Republicii Moldova, adoptate în unanimitate de către deputații PAS", a împărtășit Tauber.

Reuniunea a fost criticată și de alți participanți. "Dar de ce a fost nevoie de tot acest spectacol? Orice persoană adecvată înțelege că problemele nu se rezolvă în acest mod. Problemele sensibile necesită o abordare extrem de serioasă și cu totul un alt nivel de discuții. Orice altceva este un sabotaj", consideră deputatul și membrul biroului partidului politic „Renaștere”, Irina Lozovan. Ea a fost susținută de colegii săi. Deputatul găgăuz Alexandru Suhodolski a sugerat extinderea dialogului și implicarea membrilor Comitetului Executiv al Găgăuziei. Propunerea a fost ignorată. "Concluzia este simplă - imitând dialogul cu primarii localităților din Găgăuzia, regimul vrea să îi despartă de popor. Dar regimul nu va reuși, nici măcar nu speră! Statutul Găgăuziei nu va fi redus la nivelul unui simplu raion", a adăugat Sukhodolski.

Deputatul Vasile Bolea a precizat că el și colegii săi nu au primit nicio informație despre ședință. "Dacă s-a stabilit discutarea bugetelor, atunci la ședință trebuiau să fie prezenți reprezentanții comisiilor bugetare și ai Comitetului Executiv al autonomiei”, a remarcat Bolea.
Și Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și-a exprimat poziția. "Nu voi mai vorbi despre faptul că absența Bașcanului la asemenea întâlniri este o încălcare grosolană a legii. Da, noi de mult timp am înțeles că legile nu sunt scrise pentru voi. Și că singurul vostru scop este să ne impuneți să dansăm pe melodia voastră. Nu va funcționa!", - a declarat Bașcanul. De asemenea, ea a atras atenția că această ședință este o demonstrație de lipsă de respect față de poporul Găgăuziei.

Deputații opoziției și conducerea legal aleasă a Găgăuziei au cerut guvernului și partidului PAS să respecte procedurile parlamentare și să discute deschis despre problemele, care vizează autonomia. Ei au subliniat necesitatea unei guvernări transparente și corecte a statului