Ilan Șor:
16/04/2024

Ilan Șor: "PAS încearcă să-i lipsească de dreptul de vot pe compatrioții noștri din Rusia"

Politicianul și filantropul Ilan Șor a atras atenția asupra efortului partidului de guvernământ de a restricționa dreptul de vot al cetățenilor moldoveni care locuiesc în Rusia. PAS tinde să interzică pentru ei votul prin corespondență.

"Pasiștii, sub orice pretext inventat, încearcă să priveze de dreptul la vot o diasporă uriașă de compatrioți din Rusia. A invoca faptul că Rusia nu va asigura votul prin corespondență în condiții de siguranță este o bătaie de joc și o încălcare clară a drepturilor electorale ale cetățenilor Moldovei.

Vedem că regimul criminal este gata să se agațe de orice posibilitate de a rămâne la putere, chiar dacă aceasta înseamnă privarea cetățenilor săi de posibilitatea de a alege. Declarațiile președintelui Parlamentului Grosu sunt absurde. Diaspora noastră din Rusia merită același respect și aceleași drepturi ca și conaționalii noștri din alte țări, unde guvernarea este dispusă să deschidă mai multe secții de votare", a declarat Ilan Șor. Partidul de guvernământ promovează votul prin corespondență, care, practic, nu și-a demonstrat eficacitatea aproape nicăieri. În același timp, sugerează că nu toți vor putea să se folosească de acest drept. Și asta în condițiile în care reprezentanții PAS au pledat pentru drepturi egale de vot și au vorbit despre necesitatea de a implica diaspora în alegeri.

"Vom promova drepturile egale pentru toți, indiferent de locul de trai, și vom contesta această lege la Curtea Constituțională. Negarea dreptului la vot este o negare a democrației. Într-un stat de drept, sunt respectate drepturile tuturor, dar nu selectiv, așa cum convine regimului de la guvernare", a declarat Ilan Șor.

Amintim că, la alegerile prezidențiale precedente, Maia Sandu a câștigat datorită voturilor diasporei din țările europene. Se pare că PAS mizează pe asta și de această dată, în același timp realizând că moldovenii din Rusia nu o vor susține pe Sandu.