La Judecătoria Buiucani s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul fabricat împotriva Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan: susținătorii au ieșit la un nou protest
20/07/2024

La Judecătoria Buiucani s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul fabricat împotriva Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan: susținătorii au ieșit la un nou protest

La aniversarea învestirii oficiale a Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei, la Chișinău s-a desfășurat o nouă ședință de judecată în dosarul fabricat pe numele ei și al reprezentantei blocului „Victorie” Svetlana Popan. Guvernatorul autonomiei susține că graficul ședințelor a fost făcut în așa mod încât să nu poată participa la ceremonia de prezentare a rezultatelor muncii sale în primul an de la numirea în funcție. La Judecătoria Buiucani au venit iarăși sute de susținători care au protestat împotriva abuzurilor guvernării PAS.

„Cu exact un an în urmă am devenit oficial bașcan al Găgăuziei și mi-aș fi dorit să împărtășesc cu voi oficial rezultatele muncii efectuate. Am vrut să o fac în mod oficial, dar, din păcate, ședința de judecată a fost programată special pentru astăzi. Vă mulțumesc tuturor că găsiți timp și veniți să ne susțineți pe mine și colega noastră Svetlana. Noi vom demonstra vinovăția noastră. Dreptatea este de partea noastră! Victoria este de partea noastră!”, a spus Evghenia Guțul înainte de ședință.

La acțiunea de protest a fost prezentă deputatul și vicepreședintele grupului parlamentar „Victorie” Reghina Apostolova, care a apreciat înalt rezultatele muncii Evgheniei Guțul.

„Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a demonstrat că o femeie tânără, dar cu un caracter de oțel, poate face multe cu sprijinul echipei blocului „Victorie” și al lui Ilan Șor personal! Anul acesta nu a fost ușor pentru Evghenia Guțul, nu a fost ușor nici pentru voi. Dar rezultatele sunt și voi le cunoașteți”, a declarat Reghina Apostolova.

Președintele aripii de tineret a blocului politic „Victorie” Iuri Vitneanski a menționat că programarea ședinței anume în această zi demonstrează lașitatea autorităților.

„Astăzi, la prima aniversare a mandatului său, Evghenia Guțul ar fi putut sta în piața din Comrat, pentru a raporta cetățenilor despre munca îndeplinită pe parcursul anului. Și are multe de spus și de prezentat oamenilor, pentru că și într-un an s-au făcut multe. Dar, în schimb, trebuie să stăm aici, în Chișinău, în fața clădirii Judecătoriei! Asta e o dovadă a faptului că acestei guvernări îi este frică de echipa noastră puternică și competentă”, a spus el.

Iar fosta candidată din partea partidului „Șansă” la funcția de primar al municipiului Chișinău, Cristina Vulpe, și-a exprimat toată susținerea pentru reprezentanții opoziției care sunt persecutați politic.

„Suntem aici pentru a susține aceste persoane care încearcă să facă ceva bun pentru țara noastră și de un an de zile sunt presate și târâte prin judecăți. Noi vedem rezultatele la ceea ce face bașcanul Găgăuziei. Astăzi trebuie să le spunem PAS-iștilor un NU ferm”, a spus Cristina Vulpe.

Iar consilierul municipal din Comrat și membrul partidului „Renaștere” Ivan Panea a atras atenția asupra modului în care degradează statul de drept în Moldova sub guvernarea PAS.

„Trăim în dictatură și suntem nevoiți să ne întâlnim în fața judecătoriilor. În Moldova nu mai există libertate de exprimare. Au închis posturi TV, apoi au început să-i aresteze pe colegii noștri, apoi au început să-i percheziționeze pe toți. Ei judecă oameni absolut nevinovați”, a spus el.

Președintele de onoare al partidului „ȘOR” Valeri Klimenco a menționat că în Moldova nu mai există pluralism de opinii și libertate de exprimare.

„Acele mass-media care ar fi putut să aducă la cunoștința oamenilor informația corectă, au fost închise de PAS. Și oamenii nu dețin informație, nu cunosc multe lucruri. Sunt închise televiziuni, portaluri de știri, pentru exprimarea unui punct de vedere alternativ sunt fabricate dosare penale. Acestea sunt „vremurile bune” ale Maiei Sandu”, a spus Valeri Klimenco.

Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut să fie scoși de sub urmărire penală reprezentanții opoziției.

În cele din urmă, Evghenia Guțul a ieșit în fața oamenilor și a anunțat că graficul ședințelor a fost programat în așa mod încât ședințe să aibă loc până la alegerile prezidențiale, ceea ce demonstrează o dată în plus caracterul pur politic al procesului.

„Până la alegerile prezidențiale - în septembrie, octombrie - deja sunt programate ședințe. Astăzi a fost audiat al doilea martor, căruia nu i-a fost pusă nicio întrebare pe cauza în care suntem acuzate. Au vorbit despre proteste, despre vremea de afară. Încă un martor a demonstrat că suntem nevinovați pentru ceea ce se întâmplă și de ce suntem acuzate. Este un circ. În loc să lupte cu criminalitatea, toate resursele sunt folosite în lupta cu opoziția”, a menționat Evghenia Guțul.

Următoarea ședință de judecată în dosarul Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan a fost programată pentru data de 23 iulie.