Moldova a sărbătorit Ziua Victoriei: Zeci de mii de oameni au participat la procesiunile solemne organizate de blocul politic „Victorie”
10/05/2024

Moldova a sărbătorit Ziua Victoriei: Zeci de mii de oameni au participat la procesiunile solemne organizate de blocul politic „Victorie”

Ziua Marii Victorii a fost marcată solemn în mai multe orașe ale țării, unde blocul politic „Victorie” a organizat acțiuni de comemorare a eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. La Orhei, Bălți, Comrat și Taraclia s-au desfășurat procesiuni grandioase, marșuri automobilistice și concerte excepționale cu participarea unor artiști notorii. Au fost amenajate, de asemenea, bucătării ostășești, unde oamenii au putut gusta din bucatele oferite pe gratis. Iar la Chișinău, exponenții blocului politic „Victorie” s-au alăturat marșului „Regimentul nemuritor” organizat de Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”.

De dimineață, un număr mare de oameni s-a adunat la monumentul lui Ștefan cel Mare din capitală, de unde au pornit în marș spre Complexul memorial „Eternitate”.

Manifestanții au adus cu ei drapele și pancarte, precum și portrete ale rudelor care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Atmosfera a fost cu adevărat festivă - au răsunat cântece patriotice, devenite celebre în anii de război, mulți oameni au purtat panglica „Sfântul Gheorghe” - simbolul Victoriei împotriva nazismului. Și asta în pofida interdicției impuse de guvernarea Sandu-PAS.

Deputatul din partea fracțiunii partidului „ȘOR” Denis Ulanov a adus cu el la marș fotografiile rudelor sale care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

„Inima mea este plină de recunoștință față de oamenii care au făurit Marea Victorie. Fiecare dintre ei este un Erou! Atât adulții, cât și copiii care participă la acest marș solemn sunt uniți - avem aceeași memorie, aceleași tradiții. Văd astăzi un număr mare de oameni care au venit să sărbătorească 9 mai cu întreaga lor familie. Și acest lucru este minunat, pentru că este datoria noastră sacră să transmitem memoria noii generații”, a spus deputatul Denis Ulanov.

La procesiunea „Regimentul nemuritor”, organizată de Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”, a participat și liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu.

„9 mai este ziua în care sărbătorim pacea, acea victorie obținută cu sacrificiul propriei vieți de către bunicii și străbunicii noștri. E regretabil că unii încearcă să câștige dividende politice, în loc să marcheze sărbătoarea de 9 mai, lăsată națiunii întregi”, a spus Alexei Lungu.

În coloană au mai mărșăluit liderul partidului „Renaștere” Natalia Parasca, deputatul Petru Jardan, unul dintre principalii activiști ai partidului „Renaștere” - Iurie Vitnianschi, liderul partidului „Victorie” Vadim Grozavu, reprezentantul echipei lui Ilan Șor Irina Bogaciuc.

Deputatul Denis Ulanov a dus la Complexul memorial „Eternitate” o parte din Flacăra Eternă, care a fost primită la Moscova, la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădina Alexandrovski. Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a organizat livrarea focului în Moldova, iar acesta a fost apoi distribuit în diferite orașe ale țării.

După ce manifestanții au ajuns la destinație, complexul memorial a fost înecat într-o mare de flori. Reprezentanții blocului politic „Victorie” au ținut aici un minut de reculegere în cinstea celor cărora le datorăm pacea pe pământ.

Acțiuni de comemorare s-au desfășurat și la Orhei, Bălți, Comrat și Taraclia - în toate aceste orașe ceremoniile festive au fost organizate de blocul politic „Victorie”.

La memorialele de la Orhei și Comrat, Focul Veșnic a fost aprins cu ajutorul particulelor din Flacără Eternă de la Moscova, livrate la inițiativa lui Ilan Șor. De asemenea, cu ajutorul lor au fost aprinse lumânările în cadrul acțiunilor "Lumânarea Memoriei" de la Bălți și Taraclia.

Aproximativ 10 mii de locuitori și oaspeți ai Orheiului, alături de conducerea municipiului, au mărșăluit pe strada Vasile Lupu. Pe ritmuri de fanfară, coloana s-a deplasat solemn către memorialul ostașilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Participanții la procesiune au ținut un minut de reculegere în memoria celor care și-au sacrificat viața în numele păcii și libertății.

Preoții din municipiul și raionul Orhei s-a rugat pentru sufletele milioanelor de ostași și civili decedați pe câmpurile de luptă și în lagărele de concentrare în anii de război.

În prezența mulțimii, ținând în mână o parte din Focul Veșnic, primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, a ținut un discurs în memoria eroilor căzuți.

“Într-o perioadă în care valorile democrației, libertății și păcii sunt din nou puse la încercare, este important să ne reamintim de lecțiile învățate din trecut. Să fim uniți în lupta împotriva extremismului, intoleranței și războiului, iar memoria eroilor noștri să ne inspire să fim mai buni și să contribuim la o lume mai sigură și mai echitabilă pentru toți”, a spus Tatiana Cociu.

Fostul primar al municipiului Orhei Pavel Verejanu a condamnat politica fascistă și nazistă, care a dus la moartea a milioane de oameni. El a adus un omagiu ostașilor și civililor, care au luptat până la ultima suflare pentru pace și libertate.

„Trebuie toți să cunoască despre nazism, fascism, lagărele de concentrare, exterminarea evreilor și romilor. Regimul fascist a ucis milioane de oameni din întreaga lume. Numai din Republica Moldova peste 300 de mii de moldoveni au murit pe câmpul de luptă, apărând Patria. Anul acesta aniversăm 79 de ani de victorie și pace. Noi suntem urmașii eroilor. Eu am avut doi bunici care au luptat. De aceea, Ziua Victoriei este sfântă în familia mea”, a mărturisit Pavel Verejanu.

Printre cei care au sărbătorit Ziua Victoriei la Orhei s-a numărat și liderul partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beschieru.

După evenimentele solemne, a urmat un concert minunat cu participarea artiștilor autohtoni, printre care formațiile „Lume” și SunStroke Project. Totodată, artiștii Centrului Raional de Cultură Andrei Suruceanu din Orhei și ai colectivelor artistice din raionul Orhei au susținut un recital de muzică patriotică.

Și Găgăuzia a sărbătorit cu mare fast aniversarea a 79 de ani de la înfrângerea nazismului. La Comrat, manifestanții au întins o imensă panglică „Sfântul Gheorghe” și au purtat-o în coloană până la Memorialul veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a criticat încercările de a înlocui Ziua Victoriei cu alte sărbători. Potrivit acestuia, scopul tuturor acestor acțiuni este de a-i determina pe cetățeni să uite de principala sărbătoare a țării.

"Pe 9 mai, întreaga lume se adună la memoriale - cei care țin la această dată. Noi suntem recunoscători pentru această victorie, suntem moștenitorii acestei victorii", a declarat el.

De asemenea, Constantinov a atras atenția asupra faptului că în Republica Moldova tot mai des sunt glorificați soldații armatei române, adică partea învinsă, care a fost unul dintre principalii aliați ai Germaniei naziste.

Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova din partea Găgăuziei Alexandru Sukhodolski a exclamat de pe scenă: sărbătoarea este și va rămâne sacră.

"Văzând câtă lume a ieșit nu doar la Comrat, ci în toată țara, vreau să spun nu doar mie, dar și tuturor: nu doar ne mândrim și ne amintim, ci vom face tot posibilul ca sărbătoarea de 9 mai să fie și să rămână pentru noi, pentru copiii noștri. Lumea nu ar trebui să uite niciodată această faptă eroică", a spus el.

Alături de găgăuzi, în această zi specială a fost și deputatul din partea fracțiunii partidului „ȘOR” Reghina Apostolova.

"Victoria nu poate fi luată de la popor, onorăm memoria celor care au obținut această victorie și astfel timp de 79 de ani am putut trăi sub un cer liniștit”, a spus parlamentara.

Deputatul Vasile Bolea, reprezentat al blocului politic ”Victore”, a felicitat găgăuzii cu Ziua Victoriei.

„Acum 79 de ani, bunicii și străbunicii noștri s-au bucurat de această victorie, care a fost obținută cu costuri și eforturi mari. Trebuie să onorăm această faptă și să ne amintim de cei care au eliberat Patria noastră și țările europene de ciuma neagră. Această sărbătoare nu va dispărea niciodată”, a menționat el.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a lipsit de la evenimentele dedicate Zilei Victoriei de la Comrat, întrucât a fost invitată să participe alături de liderul blocului politic „Victorie” Ilan Șor și deputatul fracțiunii ”ȘOR” Marina Tauber la parada din Piața Roșie de la Moscova. Cu toate aceste, șefa autonomiei s-a adresat poporului său prin intermediul unei intervenții video.

"Mă adresez vouă de la Moscova. Este o mare onoare pentru mine să reprezint Găgăuzia și întreaga Moldovă la acest eveniment. Îi mulțumesc președintelui rus Vladimir Vladimirovici Putin pentru invitația de a participa la evenimentele festive. Acesta este un semn înalt de prietenie și încredere între popoarele noastre. Am făurit împreună Marea Victorie și astăzi suntem din nou alături, pentru că Victoria face parte din istoria noastră comună. Nimeni nu poate rupe prietenia noastră veche de secole", a declarat bașcanul.

Pentru locuitorii autonomiei au fost organizat și un concert spectaculos cu participarea cunoscutelor formații DoReDos și „А-ТРИ”. Publicul a cântat și a dansat împreună cu artiștii preferați.

La Taraclia, mii de cetățeni, oficiali locali și deputați care reprezintă blocul politic "Victorie" au participat la manifestările prilejuite de Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupov, a spus că este mândru de faptul că atât de mulți oameni au venit să cinstească memoria erorilor căzuți pe câmpul de luptă.

„Sunt foarte bucuros că astăzi la Taraclia au venit oameni din diferite localități. Memoria eroilor rămâne vie atâta timp cât noi o cinstim. Cineva a spus că în acea zi când vom uita despre acest război va începe unul nou. Astăzi, când diferiți fasciști încearcă să rescrie această victorie și s-o atribuie alor națiuni, nu poporului sovietic, noi suntem cei care trebuie să ducem adevărul istoric mai departe”, a spus Lupov.

La marș a fost prezent și deputatul din fracțiunea partidului „ȘOR” Vadim Fotescu.

 „Memorie veșnică soldaților căzuți! Nu vom uita nicicând faptele lor eroice. Ne închinăm în fața veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 9 mai - este o mare sărbătoare, pe care nimeni niciodată nu o va putea anula!”, a atras atenția Vadim Fotescu.

Și la Taraclia a putut fi admirat un marș automobilistic impresionant. Participanții au claxonat în timpul deplasării în coloană și au scandat la unison „Victorie”.

Apoi, pentru spectatori au evoluat mai multe colective artistice locale, precum și interpreții Angelica Munteanu și Onix Band.

Sărbătoare mare a fost și în capitala nordului, unde mii de oameni au mărșăluit pe străzile orașului, cu panglica Sfântul Gheorghe arborată în piept și cu inima plină de mândrie față dă eroismul bunicilor și străbunicilor lor. Ei au depus flori la memorial și au ținut un minut de reculegere.

Aproximativ 100 de mașini au parcurs 8 cartiere prin Bălți, în cadrul unui marș automobilistic fără precedent. Mașinile au avut arborate drapele, iar pe fundal se auzeau acordurile cântecelor din anii războiului.

Președintele fracțiunii „Pentru Bălți” din consiliul municipal, Anastasia Svetlicinîi, și-a exprimat bucuria că la acțiune a participat un număr mare de oameni.

„Mii de oameni s-au adunat la Bălți pentru marșul victoriei. Mă bucur să-i văd pe toți. Înseamnă că sărbătoarea de 9 mai este în continuare una populară și unificatoare. Am mers la memorial pentru a depune flori la mormintele eroilor. Le-am onorat memoria cu un minut de reculegere”, și-a împărtășit impresiile președintele fracțiunii ”Pentru Bălți”, Anastasia Svetlicinîi.

La eveniment a participat și Victoria Șapa, membru al blocului politic ”Victorie”, condus de Ilan Șor, și fost candidat la funcția de primar al Bălțiului.

„Împreună cu colegii noștri din blocul "Victorie", ne-am adresat mulțimii după ce am ținut un minut de reculegere. Mă bucur că bălțenii noștri sunt atât de uniți, că pentru ei este foarte important să fie împreună în această zi. Ziua Victoriei este o sărbătoare care unește și ne face să ne întoarcem încă o dată la istoria întregii țări și a propriei noastre familii. Aproape fiecare familie are propriul său erou!”, a menționat Victoria Șapa.

Bălțenilor li s-a adresat și deputatul în parlament Irina Lozovan.

"Nimeni nu va reuși să rescrie istoria în țara noastră, pentru că această istorie nu se află doar în manualele școlare. Această istorie este povestită acasă și transmisă din generație în generație", a spus ea.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a reamintit - războiul a afectat pe toată lumea, fiecare familie a avut propriul erou.

"Am sărbătorit împreună această mare sărbătoare. Nu există familie în Moldova în care să nu fi murit cineva în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Suntem împreună moștenitorii acestei victorii, nu trebuie să o uităm. Spiritul învingătorului trebuie să trăiască în fiecare", a spus el de pe scenă.

De asemenea, la Bălți s-a desfășurat un concert grandios organizat de blocul politic „Victorie”. Pe scenă au evoluat DoReDos, trupa „ А-ТРИ”, renumitul artist al poporului Ian Riburg, Angelica Munteanu și formația Lume.

În toate cele patru orașe s-a desfășurat acțiunea „Bucătăria ostășească”, unde oamenii au fost serviți cu bucate pregătite de către echipa blocului politic “Victorie”.

Seara, la Bălți, Orhei, Comrat și Taraclia s-a desfășurat acțiunea „Aprindeți lumânarea memoriei”, unde participanții au aprins câte o lumânare în memoria eroilor. Apoi, în toate cele patru orașe au avut loc spectacole de focuri de artificii.