Despre „realizările” Moldovei în cei trei ani de guvernare PAS au vorbit deputații grupului parlamentar „Victorie”. În această perioadă, partidul de guvernământ nu s-a remarcat practic prin nicio inițiativă realizată și nu a îndeplinit nicio promisiune.
Lupta împotriva corupției — acesta a fost un angajament al PAS înainte de alegeri, iar în final această luptă a eșuat. Deputatul Vasile Bolea a menționat că totul a rămas doar la nivel de sloganuri.
„Unde sunt condamnările răsunătoare? Când vor vedea cetățenii rezultatele acestei activități? De ce chiar și partenerii europeni recunosc că în țară încă există un nivel ridicat de corupție? Oare PAS va spune din nou că trei ani sunt prea puțin pentru o astfel de muncă?” — a subliniat parlamentarul.
Reprezentanții blocului „Victorie” au subliniat că renunțarea la gazul rusesc, obținută de partidul PAS, s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru țară. Din această cauză, nivelul de trai al cetățenilor simpli a scăzut și mai mult.
„Pentru ce au renunțat autoritățile la gazul rusesc? Ce beneficiu a obținut moldoveanul de rând din acest lucru? De ce plătim pentru achiziționarea gazului european un preț mult mai mare decât media din UE? De ce autoritățile îi obligă pe oameni să treacă la încălzirea cu lemne din cauza imposibilității de a plăti gazul scump? De ce nu se face nimic pentru a preveni prognozele conform cărora gazul va deveni și mai scump în 2025?” — a spus Vasile Bolea.
Reprezentanții PAS, în urmă cu câțiva ani, afirmau că susțin integritatea teritorială a Moldovei. Însă acum Maia Sandu spune clar: vom merge în UE fără Transnistria. Iar Găgăuzia este oficial tot mai discriminată de Chișinău.
„De ce PAS contribuie la divizarea țării? De ce o privează de integritate prin toate mijloacele? Din ce motive politice au înrăutățit situația cu Transnistria? De ce au introdus taxe vamale pentru locuitorii regiunii? De ce au anulat întregul proces de negociere cu Tiraspolul?
De ce au redus finanțarea pentru Găgăuzia? De ce autoritățile împiedică găgăuzii să primească pensii decente? De ce nu permit realizarea proiectelor de infrastructură? De ce nu o includ în guvern, conform legii, pe bașcanul ales de popor, Eugenia Guțul?” — au subliniat în blocul „Victorie”.
Parlamentarii au discutat și despre alte decizii catastrofale luate de partidul de guvernământ. Premisele pentru implicarea într-o aventură militară, lipsa de independență a deputaților PAS la examinarea proiectelor de lege în Parlament, românizarea și pierderea rădăcinilor. Fiecare dintre acești factori permite evaluarea negativă a celor trei ani de guvernare PAS, au menționat cei prezenți.