Orheiul a sărbători Ziua Drapelului de Stat: Orașul a fost împânzit de simbolurile identității noastre naționale
28/04/2024

Orheiul a sărbători Ziua Drapelului de Stat: Orașul a fost împânzit de simbolurile identității noastre naționale

Orheiul a sărbătorit solemn Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, iar în piața Vasile Lupu au răsunat discursuri în cinstea acestui simbol al identității noastre naționale.

Primăria municipiului a avut grijă să înfrumusețeze localitatea în spiritul acestei zile - mii de tricoloruri au împânzit străzile, creând o atmosferă specială.

Dis-de-dimineață în fața administrației s-a desfășurat o ceremonie solemnă de onorare a drapelului de stat, în cadrul căreia au răsunat cântece și poezii tematice.

Apoi primarul municipiului Orhei Tatiana Cociu a vorbit despre importanța păstrării simbolurilor care ne definesc ca popor.

„Orheiul respectă tradițiile și valorile neamului. Cele trei culori - roșu, galben și albastru - ne identifică pe noi ca națiune și suntem mândri că tricolorul flutură nu doar în bătaia vântului, dar și în inimile noastre. El ne face să fim încrezători în viitorul nostru, să fim încrezători că va fi pace pe pământ, va fi pace în municipiul Orhei. Vreau să vă felicit cu această sărbătoare importantă pentru noi toți, care ne definește ca națiune și ca stat. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, municipiul Orhei!”, a exclamat Tatiana Cociu.

Viceprimarul Valerian Cristea a vorbit despre semnificația tricolorului.

„Acest drapel reprezintă țara noastră, nevoile noastre, bucuriile noastre. Albastrul este cerul, care înseamnă că ne dorim pace. Galbenul simbolizează grâul, bunăstarea și bogăția. Iar culoarea roșie simbolizează sângele strămoșilor noștri”, a spus el.
 
Iar viceprimarul Cristina Cojocari a remarcat că orheienii mereu au cinstit tradițiile și valorile naționale ale Republicii Moldova.

„Comunitatea noastră păstrează vie flacăra tradițiilor și a valorilor noastre strămoșești. Drapelul de Stat este simbolul nostru național, care strălucește ca un far al unității, demnității și libertății poporului nostru. El este oglinda poporului nostru, care ne umple inimile de mândrie”, a spus ea.

Reamintim că drapelul de stat a fost aprobat oficial în 1990, iar Ziua Drapelului a fost instituită în 2010.