Osemintele ostașilor Armatei Sovietice, care au învins fascismul la Șerpeni, au fost înhumate
28/04/2024

Osemintele ostașilor Armatei Sovietice, care au învins fascismul la Șerpeni, au fost înhumate

Osemintele a 15 soldați ai Armatei Sovietice, care au murit în timpul operațiunii Iași-Chișinău, au fost înhumate pe 27 aprilie la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”.

Acestea au fost descoperite în cadrul expediției desfășurate de detașamentul “August” și a „Clubului rus istoric patriotic” în 2023.

La ceremonia de înmormântare au participat deputații și reprezentanții partidului “ȘOR”, membrii blocului „Victorie”, reprezentanții formațiunilor de opoziție, ambasadorul Federației Ruse și alți diplomați, veterani și cetățeni de rând.

Cei prezenți au adus un omagiu sacrificiului și curajului eroilor fără nume, care au luptat până la ultima suflare pentru a învinge fascismul – ideologia promovată de Germania nazistă, care a fost împărtășită de mai multe state europene – România, Ungaria, Italia, Finlanda.

Deputatul din partea fracțiunii “ȘOR” Denis Ulanov, ținând un discurs din numele Blocului „Victorie”, le-a reamintit reprezentanților guvernării PAS, care le interzic moldovenilor să sărbătorească Ziua Victoriei și să poarte panglica negru-orange, despre crimele Europei fasciste împotriva a milioane de oameni și i-a îndemnat să viziteze lagărele naziste, ca să-și împrospăteze memoria.

“În fiecare an ne spun că nu va fi 9 mai. Au uitat ca nu ei au obținut această victorie, milioane de oameni au murit pe câmpul de luptă, în lagăre. Îndemn autoritățile noastre, care călătoresc așa de des în străinătate, să viziteze lagărele de concentrare. Vedeți această fotografie – aici stă în genunchi cancelarul Germaniei, cerându-și scuze pentru milioane de vieți luate de regimul nazist. Noi am fost martorii acestui război și trebuie să facem tot posibilul ca să nu se repete”, a declarat Denis Ulanov.

Liderul mișcării de căutare a osemintelor eroilor sovietici și președintele Comitetului Național de Coordonare “Victorie” Alexei Petrovici a vorbit despre eroismul și curajul poporului moldovenesc în cel De-al Doilea Război Mondial.

“Astăzi folosim panglica neagră-orange. Este un simbol al eroismului și curajului poporului nostru în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Un alt sens în acest simbol - nici eu, nici alții nu am pus și nu vom pune. Îmi pare rău că reprezentanții Armatei Naționale nu au venit aici ca să-și cinstească eroii. În ultimul lor drum, eroii noștri vor pleca cu onoruri”, a opinat Alexei Petrovici.

Și fostul primar al municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a adus un omagiu ostașilor sovietici, care au murit pe platoul de la Șerpeni.

“Acești bravi soldați, care și-au dat viața pentru libertate și dreptate, au primit în sfârșit onoarea și respectul cuvenit pentru curajul lor neînfricat. Astăzi, facem un angajament solemn de a păstra vie memoria eroilor noștri și de a onora sacrificiul lor”, a menționat Pavel Verejanu.

La ceremonie au participat și mai mulți veterani ai celui De-al Doilea Război Mondial. Colonelul Vasile Litvinov a deplâns moartea eroilor fără nume, pe care i-a numit „salvatorii omenirii”.

“Pe altarul victoriei a trebuit să punem milioane de vieți. Și printre ei – acești eroi fără nume, pe care îi conducem pe ultimul drum. Noi le spunem eroi fără nume – dar în realitate au nume de onoare – eliberatorii căzuți în război, luptând împotriva libertății și independenții, ei sunt salvatorii omenirii. Să ne plecăm capetele deasupra osemintelor eroilor”, a spus Vasile Litvinov.

Operațiunea Iași-Chișinău a avut loc în perioada 20-29 august 1944, între Armata Sovietică și aliații germano-români. Peste 13 mii de ostași sovietici au decedat sau au fost dați dispăruți.