Reprezentanții blocului „Victorie” au contestat la Curtea Constituțională Legea privind votul prin corespondență
15/05/2024

Reprezentanții blocului „Victorie” au contestat la Curtea Constituțională Legea privind votul prin corespondență

Deputații și reprezentanții blocul politic "Victorie" au depus o sesizare la Curtea Constituțională împotriva Legii privind implementarea votului prin corespondență, recent adoptată de Parlament. Ei susțin că această normă sfidează drepturile fundamentale ale omului și democrația. În același timp, încalcă flagrant principiile constituționale și standardele internaționale în domeniul asigurării unor alegeri libere și corecte.

Printre principalele critici se numără procedura sa de adoptare în regim de urgență, introducerea unor prevederi noi în ultimul moment și lipsa consultărilor efective cu actorii relevanți. De asemenea, legea nu a fost avizată în prealabil de către Comisia de la Veneția și nu a fost susținută de întreaga societate.

“Maia Sandu a spus că vom aștepta avizul Comisiei de la Veneția, însă ea a promulgat legea în lipsa acestuia. De asemenea, ea a menționat că nu cunoaște criteriile în baza cărora au fost selectate țările. Cum vor vota moldovenii din Rusia, Italia, Franța? Cum au fost alese SUA, Canada și alte state, unde diaspora noastră nu este considerabilă? Am solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea legii sub mai multe aspecte. Sperăm că Înalta Curte va lua o decizie corectă față de diasporă”, a declarat deputatul și secretarul executiv al blocului “Victorie” Marina Tauber.

Potrivit deputatului și membrului blocului „Victorie” Vasile Bolea, prin adoptarea Legii privind implementarea votului prin corespondență PAS intenționează să fraudeze alegerile prezidențiale și parlamentare, pentru a se menține la putere.

“Unul dintre criteriile de baza privind neconstituționalitatea acestei legi se referă la încălcarea practicilor electorale, care stipulează că în an electoral legislația națională nu se modifică. Guvernarea încearcă să schimbe regulile jocului în timpul jocului, vor să creeze un instrument pentru fraudarea acestor alegeri. Aplicarea mecanismului respectiv începe cu 21 de zile înaintea votării, ca urmare apar multe întrebări privind securitatea votului, problemele tehnice. De asemenea, distribuirea buletinelor de vot în mai multe țări le oferă posibilitatea să fraudeze alegerile prin vestitul sistem carusel. Cum vor proceda dacă unul dintre candidați se va retrage din cursă? În mod normal, este aplicată ștampila retras. În cazul votului prin corespondență, cum se va proceda? Sunt multe întrebări fără răspuns”, a explicat Vasile Bolea.

Deputații din blocul "Victorie" au atras atenția și asupra faptului că legea încalcă principiul egalității în fața legii și nediscriminării, prin permisiunea votului doar în anumite state străine, precum și principiul secretului votului.

„O legea antidemocratică. Cel mai grav – încalcă drepturile cetățenilor moldoveni din alte state. Este o fărădelege electorală. Toți conaționalii noștri  trebuie să aibă drepturi egale în procesul electoral, de ce cele mai mari diaspore nu au această posibilitate? În plus, dacă e proiect pilot, nu ar trebui să aibă consecințe juridice. Mai mult, opoziția politică nu va putea controla ce se întâmplă cu buletinele de vot în aceste state”, a menționat deputatul și membrul blocului „Victorie” Vadim Fotescu.

„O lege discriminatorie. Mai mult de un milion de cetățeni moldoveni se află peste hotare. Și ei nu vor putea vota în condiții egale. Este o încălcare flagrantă a drepturilor conaționalilor noștri. Îngrijorător este și faptul că procesul de vot în statele respective nu va putea fi supravegheat de către reprezentanții opoziției politice. Va fi un vot lipsit de orice control”, a subliniat deputatul și membrul blocului „Victorie” Reghina Apostolova.

În aceste condiții, reprezentanții blocului „Victorie” pun la îndoială corectitudinea rezultatelor alegerilor prezidențiale din toamnă.

“Diaspora din Rusia și alte state europene va fi discriminată. Noi înțelegem adevăratul motiv, care stă la baza votului prin corespondență și selectării statelor respective. Dar tot ce fac ei este contrar legislației și drepturile omului. Vor putea fi considerate legale rezultatele alegerilor prezidențiale?”, a evidențiat deputatul și reprezentantul blocului “Victorie” Irina Lozovan.

Alexei Lungu, președintele partidului “Șansă” și membrul blocului „Victorie” a atenționat partenerii europeni ai Republicii Moldova cu privire la ilegalitățile comise de regimul criminal Sandu-PAS.

„Atragem atenția misiunilor diplomatice și partenerilor de peste hotare referitor la crimele comise de către regimul criminal Sandu-PAS. Maia Sandu are o frică enormă că rezultatele alegerilor prezidențiale vor scoate la iveală că diaspora nu mai crede în guvernarea mincinoasă, care nu face altceva decât să fure. Ne-au furat voturile la alegerile locale, iar acum ne fură prin facturi”, a declarat Alexei Lungu.

În concluzie, deputații blocului "Victorie" au solicitat Curții Constituționale să analizeze cu atenție sesizarea lor și să ia măsurile corespunzătoare pentru a proteja integritatea procesului electoral și drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Legea privind implementarea votului prin corespondență a fost promovată și adoptată de fracțiunea parlamentară PAS. Pe 8 mai, aceasta a fost promulgată de către președinta Maia Sandu, în lipsa unui aviz al Comisiei de la Veneția. Procedura va fi aplicată, în premieră, la alegerile prezidențiale din octombrie 2024 în Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda.