Salvați vinificația în Moldova: deputații blocului
16/07/2024

Salvați vinificația în Moldova: deputații blocului "Victorie" solicită protejarea industriei vinicole

Deputații din blocul politic "Victorie" au adresat o solicitare prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, pentru protejarea industriei vinicole.

În cadrul unui briefing, deputații Marina Tauber și Alexandru Nesterovschi au subliniat că situația în acest sector este catastrofală. Exporturile s-au prăbușit, piețele obișnuite au dispărut, în primul rând la inițiativa PAS. Europa nu are nevoie de vin moldovenesc.

Deputații au menționat că acum vinificatorii nu au niciun sprijin din partea statului, nu beneficiază de credite și subvenții.
 
"Cerem Guvernului să clarifice situația cu vinificația moldovenească, în special pentru cei care lucrează în industrie. Oamenii trebuie să știe dacă vor fi protejați, dacă vor primi vreun sprijin din partea statului? Una dintre problemele principale este păstrarea concurenței loiale, susținerea producătorului local și protejarea industriei de integrarea europeană", a spus Marina Tauber.

Alexandru Nesterovschi și-a exprimat temerile cu privire la atacurile asupra producției vinicole moldovenești. În România, un important producător local a acordat un interviu scandalos în care a declarat că succesul vinului moldovenesc pe piața locală nu se datorează doar calității sale, ci și diferitelor lacune și facilități de care s-ar bucura moldovenii. Iar românii sunt obligați să se supună normelor europene, pentru că sunt constrânși de cadrul rigid al legilor și regulamentelor UE.

"Dacă Moldova va fi vreodată primită în UE, vinificatorii noștri vor trebui să se conformeze normelor generale ale pieței europene. Iar de vinul nostru minunat se vor ocupa în serios anumite personalitățo. În plus, aderarea la UE aproape că va pune capăt aprovizionării cu vinul nstru a piețelor din Uniunea Economică Eurasiatică. Vor exista bariere tarifare, care îl vor face necompetitiv acolo. Dar vinul nostru este cunoscut, iubit și apreciat în Rusia, Belarus și alte țări din fosta URSS", a adăugat Nesterovschi.