Fostul procuror adjunct al SUA pentru districtul de Sud din New York Justin Weddle și ex-agentul FBI Matthew Hawk aruncă în aer toate argumentele procurorilor moldoveni care au fost invocate în rechizitoriul împotriva politicianului și omului de afaceri Ilan Șor. Ei au remarcat că întreaga linie de acuzare a fost construită în baza concluziilor companiei Kroll, care nu au fost verificate de forțele de ordine de la Chișinău, fiind acceptate pe încredere drept probe incontestabile.
S-a ajuns la aceste constatări după ce cei doi oficiali de rang înalt americani au analizat probele judiciare prezentate împotriva lui Șor referitor la cazul delapidării sistemului bancar din Moldova.
Justin Weddle susține că procurorii din Moldova l-au acuzat pe Ilan Șor de delapidarea a 5,2 miliarde de lei doar bazându-se pe raportul Kroll, asta deși compania însăși a atras atenția că acesta "nu trebuie să fie tratat ca un document de consiliere financiară, de reglementare sau juridic", menționând că "Kroll s-a bazat pe informațiile și analizele furnizate de BNM" și că "la etapa de definire a volumul de lucru, nu a existat posibilitatea desfășurării unei analize mai profunde și a unei investigații pentru verificarea independentă a informațiilor furnizate de BNM".
„Raportul Kroll nu este o probă competentă în niciunul dintre aceste puncte, iar Șor nu a avut nicio posibilitate să răspundă sau să respingă dovezile împotriva lui, deoarece niciunul dintre colaboratorii relevanți ai Kroll nu a apărut la proces, nu a depus mărturii cu privire la calitatea muncii lor, la ipotezele pe care s-au bazat și la semnificația raportului", se menționează în analiza efectuată de fostul procuror american.
Același lucru este remarcat de fostul agent FBI Matthew Hawk.
„Rapoartele Kroll au fost acceptate de procuratură fără a fi verificate. În materialele examinate, nu am văzut nicio referire la vreo analiză independentă efectuată de autoritățile moldovenești pentru verificarea concluziilor Kroll”, a declarat Hawk.
Tot el atrage atenția că singurul martor cheie împotriva lui Șor, de asemenea, și-a bazat mărturia pe raportul Kroll.
"Potrivit lui Dohotaru, implicarea lui Șor în fraudă este "confirmată" de rapoartele Kroll. Iar instanța a acceptat această afirmație a lui Dohotaru ca fiind adevăr incontestabil în rezumatul mărturiilor lui Dohotaru. Nu-mi amintesc niciun caz din întreaga mea carieră în care constatările Kroll să fi fost admise ca probe fără niciun fel de analiză/verificare independentă din partea autorităților. Kroll nu este un organ de investigație, iar acceptarea concluziilor companiei pe încredere înseamnă că aceasta efectuează investigații din numele autorităților. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”.
Experții americani au și o altă nedumerire în ceea ce privește investigația Kroll, care a fost făcută la comanda Băncii Naționale a Moldovei.
„Client al Kroll a fost BNM, organizația autorizată să supravegheze băncile din țară. Cu toate acestea, BNM a angajat Kroll pentru a investiga tranzacțiile legate de falimentul "celor trei bănci"". Cu alte cuvinte, BNM, prin intermediul Kroll, își investiga propriile sale potențiale funcții de control și supraveghere", afirmă foștii oficiali de rang înalt din SUA.
În plus, a fost remarcat faptul că avocaților lui Șor nu li s-a permis să efectueze interogarea încrucișată cu implicarea lui Dohotaru.
"Aceasta a fost refuzată de către instanță. Reieșind din experiența mea, acestea sunt indicii rezonabile că nici rapoartele Kroll, nici declarațiile lui Dohotaru, care se bazează pe rapoartele Kroll, nu au fost verificate vreodată de către procuratură", a spus Hawk.
Ignorând toate aceste fapte și obiecțiile apărării, rapoartele Kroll au fost folosite ca principale probe pe care s-a bazat de Curtea de Apel.
În aceste condiții, Weddle constată că nici hotărârea Curții de Apel din Moldova și nici argumentarea acesteia nu ar trebui să fie considerate ca o bază fiabilă pentru concluziile agențiilor americane despre Șor și comportamentul său".
Dosarul împotriva lui Ilan Șor este încă pe rol la Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova.
La sfârșitul anului trecut, principalul martor al acuzării în acest dosar, Matei Dohotaru, a fost interogat de echipa de avocați a lui Ilan Șor în Statele Unite. În timpul interogatoriului, acesta nu a mai putut confirma depozițiile făcute împotriva lui Șor în 2017.
Precizăm că Justin Weddle a fost procuror adjunct al SUA pentru districtul de Sud din New York și consilier rezident al Departamentului de Justiție al SUA la două centre de cooperare în domeniul aplicării legii cu sediul la București, care se ocupa cu combaterea criminalității și corupției transfrontaliere în regiune, inclusiv în Moldova.
Iar Matthew Hawk a fost agent special al Biroului Federal de Investigații al SUA, având o experiență de peste 26 de ani în conducerea investigațiilor penale transfrontaliere de rezonanță în diferite jurisdicții.