Vadim Fotescu a cerut socoteală autorităților pentru eșecul politicii investiționale în Moldova și pentru încălcările electorale
28/03/2024

Vadim Fotescu a cerut socoteală autorităților pentru eșecul politicii investiționale în Moldova și pentru încălcările electorale

În cadrul ședinței Parlamentului din 28 martie, deputatul Vadim Fotescu a solicitat includerea pe ordinea de zi a audierii ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, cu privire la situația dezastruoasă din economia Republicii Moldova. De asemenea, el a cerut ca membrii CEC să fie invitați în legătură cu raportul OSCE privind rezultatele alegerilor generale locale.

Deputatul a atras atenția asupra retragerii masive a investitorilor străini din țară. "În ultimii ani, această tendință negativă s-a accentuat. În 2023, investițiile străine directe au scăzut cu 37,2 % față de 2022. Motivul este incompetența guvernului. Autoritățile știu doar să lupte cu "morile de vânt", inventându-și proprii dușmani și pierzând timp și banii noștri pentru a lupta cu ei", a subliniat Vadim Fotescu.

Majoritatea parlamentară PAS i-a respins inițiativa. De asemenea, deputații PAS au ignorat situația periculoasă ce ține de procesul electoral din țară. Fotescu a amintit de raportul OSCE, care are un caracter critic și subliniază probleme semnificative în desfășurarea alegerilor din Moldova.

"În raport se constată politizarea organului electoral, încălcarea dreptului la libertatea de exprimare, abuzuri, eliminarea concurenților electorali", a spus deputatul.

Propunerea a fost respinsă și de către deputații PAS. Deși demisia de astăzi a secretarului CEC subliniază probleme mari în structura însăși și creează riscuri suplimentare în organizarea viitoarelor alegeri.