Istoria pe scurt a Partidului politic „ȘOR”
Partidul „ȘOR” este unul dintre cele mai vechi partide politice din Republica Moldova. Încă în luna iunie, anul 1998, acum aproape două decenii, a fost înființată oficial Mișcarea Republicană social-politică „Ravnopravie”, care a devenit, în conformitate cu legislația în vigoare, o organizație politică cu drepturi depline condusă de cunoscutul deja, la acel moment, activist politic și social, Valerii Klimenko. Lupta pentru drepturi egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba lor maternă și naționalitate, pentru dezvoltarea și prosperitatea țării, pentru dreptate și valori tradiționale au fost, din start, principalele preocupări ale mișcării politice. În jurul ideilor și a obiectivelor Mișcării “Ravnopravie” s-au unit mii de cetățeni din aproape toate colțurile Moldovei.
Din primele zile, “Ravnopravie” a fost o participantă activă în procesele politice din țară. Mișcarea a luat parte la majoritatea alegerilor, atât parlamentare, cât și locale. Drept rezultat, zeci de reprezentanți ai organizației au fost aleși în diferite instituții reprezentative ale autorităților locale de diferite niveluri – primari ai orașelor și satelor, consilieri orășenești, municipali, sătești și consilieri raionali.
Un moment de răscruce în dezvoltarea organizației a fost anul 2015. În luna mai a acelui an, Mișcarea a luat decizia de a participa la alegerile locale din Orhei și de a înainta la funcția de primar candidatura tânărului, dar deja antreprenor de succes, filantropul Ilan Șor. În ciuda sarcinii dificile, a fost obținut un rezultat excepțional. “Ravnopravie” a primit marea majoritate a locurilor în Consiliul orășenesc, iar Ilan Șor a devenit, din primul tur, primarul orașului, acumulând o majoritate impresionantă de voturi.
Această victorie senzațională pentru politica moldovenească a fost obținută nu doar datorită rezultatului muncii unei echipe competente, adunată de Șor și experiența “Ravnopraviei”, dar și a abordărilor absolut noi, care au fost aplicate de Ilan Șor în campania electorală. Principala armă în lupta pentru voturi a fost sinceritatea, onestitatea, deschiderea, dialogul direct cu alegătorii și un nivel înalt de responsabilitate în vederea îndeplinirii promisiunilor făcute. Scufundat într-un ocean de probleme stringente cu care se confruntau locuitorii orașului Orhei, Ilan Șor a luat decizia să lanseze imediat procesul de remediere a situației, să înceapă aplicarea măsurilor posibile pentru a rezolva problemele cele mai stringente și arzătoare ale cetățenilor. Încă până la alegerea lui, viitorul primar începuse să realizeze acțiuni concrete pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, începuse să le acorde ajutorul indispensabil.
Și oamenii au crezut! În ciuda presiunii grave și a campaniei denigratoare în mass-media, în ciuda dezamăgirii cetățenilor în politicieni, echipa lui Șor a reușit să-i convingă pe orheieni în sinceritatea și capacitatea sa de a schimba situația. Această încredere a fost menținută și întărită și după alegeri. Încă din primul an, au fost îndeplinte promisiunile făcute. Orașul Orhei a început să se transforme. Pentru prosperarea lui și îmbunătățirea calității vieții orășenilor, într-un an, au fost realizate mai multe decât în întreaga perioadă a anilor '90.
Orheienii au văzut un nou politician și o nouă forță politică, prima care nu a înșelat așteptările cetățenilor. Despre Orhei, despre primar și despre schimbările simțitoare a început să vorbească întreaga țară. Succesele echipei lui Ilan Șor într-un singur oraș au deschis o perspectivă a unei abordări noi și calitative pentru construcția partidului, au făcut posibil să vorbim despre necesitatea și posibilitatea de a extinde experiența pozitivă în întreaga țară.
Venise necesitatea de a reforma și de a consolida organizația politică, care trebuia deja să facă față noilor provocări și a încrederii tot mai mari din partea alegătorilor.
În iunie 2016, fondatorul și liderul organizației, Valerii Klimenko, a predat conducerea partidului președintelui nou ales, Ilan Șor. Însuși Klimenko a devenit președintele de onoare al organizației, menținându-și calitatea de membru în conducerea formațiunii.
Sub conducerea noului președinte, în vara-toamna anului 2016, a fost elaborat un plan de reformare radicală a organizației politice și sporirea semnificativă a influenței sale politice.
În același timp, a fost luată decizia de a participa la alegerile prezidențiale, delegând candidatul său. După consultarea cu locuitorii orașului Orhei, legătura directă cu care partidul și primarul Ilan Șor nu a pierdut-o nici pentru un minut, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Mișcării “Ravnopravie” a fost confirmată Inna Popenco, un medic simplu din Orhei. Pentru înregistrarea sa, într-un timp scurt, au semnat mii de cetățeni cu drept de vot de pe tot teritoriul țării. Candidatul și echipa lui Ilan Șor au petrecut sute de întâlniri cu zeci de mii de alegători, povestindu-le despre succesele din Orhei și că intenționează să aplice experiența din acest oraș în toată țara. Pentru prima dată, în campania electorală a participat un candidat din popor, care a înțeles problemele lui, care a vorbit cu el în aceeași limbă.
Acest lucru nu a trecut neobservat, ratingul candidatului a crescut, despre el și despre partidul care l-a desemnat au început să vorbească și alegătorii, și experții. Din păcate, popularitatea și independența candidatului nostru au devenit iritante pentru rivalii politici, care, în complicitate cu puterea și elitele politice, au exclus-o ilegal, folosind pretexte false, pe Inna Popenco din cursa electorală, cu puțin timp înaintea zilei votării. În ciuda acestui fapt, partidul, toată echipa lui Ilan Șor a obținut o experiență de neprețuit în campania electorală la nivel de țară, iar alegătorii au avut posibilitatea să afle despre partidul lui Ilan Șor și despre schimbările unice și pozitive din Orhei.
În data de 25 septembrie, anul 2016, în Orhei, a fost organizată o altă (a VII-a) Conferință Republicană a organizației politice, în cadrul căreia au fost alese noile colective centrale de conducere și control, dar și creată o comisie specială de lucru care urma să elaboreze un nou Program și Statut. Aceste documente au fost elaborate, puse de acord, adoptate de autorități politice relevante, dar și aprobate de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova 7 noiembrie 2016. Astfel, în toamna anului 2016, a fost finalizată în mod oficial procedura de reformare a Mișcării “Ravnopravie” și nașterea Partidului politic ȘOR, cu un Statut actualizat, cu un nou program, simboluri (1 2) și obiective ambițioase mari pentru viitor.
În drumul spre scopurile sale, începând cu sfârșitul anului 2016 - începutul lui 2017, Partidul ȘOR a lansat o campanie masivă pentru extinderea și consolidarea rândurilor partidului. Sunt stabilite noi structuri teritoriale de diferite niveluri, sunt deschise noi birouri de partid, sunt acceptați noi membri. Crește volumul și geografia politică, dar și munca cu alegătorii pentru a le câștiga încrederea și pentru a le atrage în calitate de aliați. Continuă dezvoltarea proiectelor sociale unice implementate de Partidul ȘOR, printre care, o bijuterie este proiectul Magazinelor Sociale. Este desfășurat lucrul sistematic pentru consolidarea resurselor umane, a potențialului de experți și ideologi ai organizației, este planificată deschiderea propriei școli de partid.
Formațiunea ia avânt. Ne așteaptă nu doar rutina zilnică de construire a partidului, dar și provocări – campanii electorale, lupta pentru votul alegătorilor, pentru reprezentarea în instituțiile centrale și locale ale conducerii statului, pentru posibilitatea de a pune în aplicare viziunea noastră de conducere a țării. Ne așteaptă o muncă enormă pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, pentru construirea Moldovei, a statului bunăstării tuturor!
A început o nouă istorie a organizației noastre politice. Istoria, care, suntem convinși, va fi mult mai lungă decât perioada anterioară și care va ocupa un loc de cinste în istoria politică comună a țării noastre iubite – Republica Moldova.