Incident grav la mitingul împotriva privatizării întreprinderii RED Nord. O dronă cu destinație specială a aruncat de sus o substanță necunoscută peste protestatari
27/07/2024

Incident grav la mitingul împotriva privatizării întreprinderii RED Nord. O dronă cu destinație specială a aruncat de sus o substanță necunoscută peste protestatari

Sute de locuitori din nordul țării au participat la mitingul organizat de blocul politic „Victorie” în fața întreprinderii RED Nord din Bălți, pentru a-și exprima dezacordul față de intenția autorităților de la Chișinău de a ceda României distribuitorul de energie electrică.

Protestul a fost marcat de un grav incident pus la cale de provocatori - o dronă cu destinație specială a aruncat de sus, deasupra manifestanților, o substanță necunoscută, de culoare albă.

Reprezentantul blocului politic „Victorie”, activistul Alexandr Procopenco, a îndemnat poliția să cheme criminaliștii la fața locului ca să cerceteze originea substanței.

„Această substanță a fost aruncată de sus de o dronă cu destinație specială pentru operațiuni teroriste. Trebuie să facem o expertiză, pentru că nimeni nu știe ce fel de substanță este. Consider că este o substanță otrăvicioasă, scopul căreia este uciderea oamenilor care se pronunță împotriva vânzării proprietăților de stat. Rog poliția să cheme criminaliștii. S-ar putea să fie printre noi teroriști. Situația este foarte serioasă. Ei încearcă să intimideze oamenii noștri”,  a spus Alexandr Procopenco.

Președintele fracțiunii blocului „Victorie” din Consiliul municipal Bălți, Veaceslav Jucov, a condamnat actul provocator săvârșit la mitingul pașnic din fața întreprinderii RED Nord.

„Partidul PAS luptă împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva copiilor noștri, împotriva mamelor noastre. Ei își permit să arunce tot ce doresc de sus, fără să se gândească cine stă aici. Sunt niște ticăloși cărora nu le pasă de pensionarii care s-au adunat aici. Ei se comportă așa, pentru că sunt în agonie, înțelegând că vor fi urmăriți penal pentru toate crimele pe care le-au comis”, a spus Veaceslav Jucov.

Înainte de incident, participanții la miting s-au pronunțat ferm împotriva privatizării întreprinderii RED Nord de către statul român.

Deputatul în Parlamentului Republicii Moldova din partea blocului „Victorie” Alexandr Nesterovschi a atras atenția că întreprinderea RED Nord a trecut printr-un amplu proces de modernizare în ultimii ani. Acum, statul intenționează să vândă României această întreprindere profitabilă, ceea ce va duce, inevitabil, la creșterea tarifelor pentru curent și așa ridicate.

„Ei vor să vândă această întreprindere pe bănuți sau să o cedeze pur și simplu statului vecin. În trei ani de zile, de când la guvernare a venit PAS, ei au adus la putere foarte mulți cetățeni români. Anul trecut le-au dat în primire sistemul de transportare a gazelor, așa că au crescut de 3 ori costurile pentru transportare. Anul acesta electricitatea în România a fost cea mai scumpă din Europa și ei vor să vândă RED Nord românilor. Noi și așa avem tarife mari la curent, dacă o vom da românilor, nu vom avea cu ce plăti aceste servicii”, a spus parlamentarul.

Președintele Organizației Teritoriale Fălești a blocului „Victorie” Nicolae Cazacu a atras atenția că din bugetele locale s-a alocat o sumă imensă pentru modernizarea RED Nord. În opinia sa, în situații de criză, cedarea întreprinderii statului vecin ar putea avea consecințe grave.

„RED Nord a făcut investiții din buget de peste 1 miliard de lei. Iar acum Maia Sandu vrea să o vândă României. Noii proprietari din România vor să ne schimbe viziunea, altfel ne vor deconecta lumina și noi vom fi nevoiți să stăm în beznă. De când a venit guvernarea PAS, la noi Stadionul Republican l-au cedat americanilor, Aeroportul vor să-l dea Franței, Universitatea Agrară i-au cedat-o ui Soros. Noi, moldovenii, cu ce rămânem?”, a întrebat retoric Nicolae Cazacu.

La protest a participat și fostul director al filialei Bălți a întreprinderii RED Nord Veaceslav Babinețchi, care a atras atenția că vânzarea unei întreprinderi de importanță strategică unui alt stat este o crimă împotriva poporului.

„Vânzarea este o parte de ocupare a Moldovei de către România. Trebuie să conștientizăm toată seriozitatea situației. Nimeni nu va putea reglementa prețurile la nivel de stat. Vor începe optimizările și oamenii care muncesc aici toată viața vor rămâne fără lucru”, a spus el.

Secretarul fracțiunii blocului „Victorie” din Consiliul municipal Bălți, Anastasia Svetlicnîi a declarat că această situație va duce cu siguranță la înrăutățirea vieții oamenilor de rând.

„În timp ce administrația Sandu și partidul PAS sunt concentrate pe interesele lor, oamenii noștri riscă să se confrunte cu creșterea prețurilor și înrăutățirea condițiilor de trai. Este important să realizăm că privatizarea acestor facilități ar putea duce la amenințări la adresa suveranității naționale și a securității țării”, a spus ea.

În cele din urmă, activistul Alexandr Procopenco a îndemnat statul român să renunțe la ideea de a prelua întreprinderea.

„Niciodată nu am avut dubii că Maia Sandu și PAS sunt niște trădători. Dar am întrebări la români - de ce colaborați cu oamenii care ne trădează interesele naționale? Lăsați-ne în pace. Ne faceți rău. Lăsați-ne și atunci atunci poate vom uita ce ați făcut în cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus el.

Liderul Organizației Teritoriale Glodeni a blocului „Victorie” Maxim Iordan le-a mulțumit oamenilor care nu sunt indiferenți față de soarta RED Nord.

„Vă mulțumim că nu ați rămas indiferenți față de problema noastră. Pe 20 octombrie trebuie să le spunem ferm că nu îi vom mai tolera! Acești criminali au ajuns la putere și își bat joc de noi”, a menționat el.

Organizatorii au fost nevoiți să încheie protestul mai devreme, din motive de securitate.

Amintim că anterior premierul României Marcel Ciolacu a declarat într-o conferință de presă că România intenționează să achiziționeze întreprinderea RED Nord din Republica Moldova.