Orheiul a sărbătorit solemn Ziua Națională a Vinului: Zeci de producători au oferit spre degustare cele mai alese soiuri
14/10/2024

Orheiul a sărbătorit solemn Ziua Națională a Vinului: Zeci de producători au oferit spre degustare cele mai alese soiuri

Orheiul a marcat solemn Ziua Națională a Vinului, reunind numeroși vinificatorii autohtoni și oameni care cinstesc tradițiile noastre seculare. Sărbătoarea a fost amânată cu o săptămână din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar a devenit o frumoasă continuare a celebrării tradițiilor moldovenești.

Festivitățile au început cu o paradă solemnă care a pornit din piața Vasile Lupu. Locuitorii și oaspeții orașului s-au alăturat marșului și au defilat pe muzică de fanfară, oferind vizitatorilor un spectacol vizual de neuitat.

„Vinul nostru moldovenesc este un adevărat tezaur strămoșesc și avem datoria sacră de a păstra și transmite generațiilor viitoare tehnologia vinificației, secretele moștenite din strămoși”, a spus un participant la parada din centrul Orheiului.

„Este minunat totul. Atmosfera este de vis. Organizatorii au pregătit o sărbătoare de zile mari. Petrecem timpul frumos și distractiv împreună cu toată familia”, și-a împărtășit emoțiile o participantă la sărbătoare.

Ansamblurile de dansatori din raionul Orhei au încins hore după hore.

La festivitățile dedicate Zilei Naționale a Vinului au participat primarul Orheiului Tatiana Cociu, conducerea Consiliului raional Orhei, precum și deputatul în parlamentul Republicii Moldova Marina Tauber.

Oaspeții de onoare au fost întâmpinați, conform tradiției, cu vin, pâine și sare, în semn de ospitalitate și profund respect.

În cadrul ceremoniei solemne de deschidere a sărbătorii dedicate Zilei Naționale a Vinului, edilul Tatiana Cociu le-a mulțumit oaspeților pentru cinstirea tradițiilor seculare.

„Vă salut cu mult drag în inima Orheiului! Mă bucur să vă văd atât de mulți în orașul nostru cu multe tradiții frumoase. Ziua Națională a Vinului a pornit tot de pe meleagurile noastre, din acest raion cu tradiții și cu oameni frumoși”, a spus primarul.

Parlamentara Marina Tauber a apreciat contribuția vinificatorilor la dezvoltarea țării noastre.

„Ne mândrim cu păstrarea tradițiilor din raionul Orhei. Felicit toți vinificatorii, toți cei implicați în acest domeniu care ne proslăvește în întreaga lume. Vinul nostru este excepțional, este gustos, este cel mai bun! Și noi trebuie să promovăm producția noastră”, a remarcat ea.

Președintele raionului Orhei Vasile Adașan a subliniat că Orheiul este una dintre cele mai importante regiuni de vinificație din Republica Moldova. El le-a mulțumit tuturor primarilor din raionul Orhei pentru deschidere și implicare.

„Ziua Vinului este o sărbătoare deosebită pentru Moldova și îndeosebi pentru Orhei, pentru că anume aici a fost temelia acestui festival al vinului. Mulțumesc tuturor primarilor că au acceptat să participe la acest festival frumos și tuturor cetățenilor care sunt cu noi”, a spus Vasile Adașan.

Principala atracție a sărbătorii a fost iarmarocul care a reunit numeroși vinificatori autohtoni.

Oficialii prezenți la eveniment au vizitat fiecare stand amenajat și au degustat vinurile alese ale producătorilor locali.

Vizitatorii s-au putut delecta cu plăcinte tradiționale, dar și cu mici, cârnăciori și frigăruie, care au fost pregătiți pe grătare.

Sărbătoarea a continuat cu un concert de excepție susținut de colective artistice din raionul Orhei și de renumita orchestră Moldovlaska. Pe scenă au urcat și interpreți precum Vladimir Golea, Ghenadie Cibotaru și Carolina Prepeliță.

Conducerea orașului și a raionului Orhei a înmânat diplome de recunoștință antreprenorilor pentru participarea la sărbătoarea Zilei Naționale a Vinului, precum și pentru contribuția lor la promovarea culturii și valorilor strămoșești.

Decernarea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în piața Vasile Lupu.

Orheiul a dat încă o dată dovadă de ospitalitate și de o organizare impecabilă a unui eveniment de o astfel de anvergură.

Vinificatorii au fost invitați să participe și în anul viitor la sărbătoarea vinului.