„Nu ne este frică de nimic și de nimeni”: un nou miting în susținerea Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan s-a desfășurat la Judecătoria Buiucani
21/09/2024

„Nu ne este frică de nimic și de nimeni”: un nou miting în susținerea Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan s-a desfășurat la Judecătoria Buiucani

La Judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău s-a desfășurat un nou miting în susținerea bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul și a reprezentantei blocului „Victorie” Svetlana Popan. Sute de oameni s-au adunat în fața instanței unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul fabricat la comanda PAS.

Manifestanții au îndemnat magistrații să nu execute ordinele guvernării, care folosește justiția pe post de bâtă împotriva opoziției.

„Noi am venit să le amintim judecătorilor că în țara asta cetățeanul este legea supremă. Justiția ar trebui să fie independentă și să dea dovadă că legea este în capul mesei. Regretabil, dar astăzi există judecători care răspund ordinelor grupării criminale PAS”, a remarcat liderul partidului „Șansă” Alexei Lungu, care a ținut un discurs în cadrul protestului.

Fostul primar al municipiului Orhei Pavel Verejanu a atras atenția că, de la inițierea procesului împotriva Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan, acuzarea nu a prezentat nicio dovadă pertinentă împotriva celor două reprezentante ale blocului „Victorie”.

„Acest dosar este cusut cu ață albă. Dar înțelegem că anume așa Maia Sandu luptă cu oamenii incomozi. Astăzi sistemul judiciar se află în buzunarul Maiei Sandu. Fărădelegile și abuzurile continuă. Vedem cum ea și acoliții ei fabrică dosare penale împotriva blocului „Victorie”, a spus Pavel Verejanu.

Activistul Ivan Stamov din Găgăuzia a menționat, la rândul său, că încercările guvernării de a intimida cetățenii nu vor avea efectul scontat. Dimpotrivă, aceste acțiuni stârnesc furia oamenilor.

„Ei încearcă să ne demonstreze că, în cazul în care ne pronunțăm împotriva politicii oficiale, putem fi acuzați de orice. Ei vor să inducă frica cetățenilor, pentru ca oamenii să se teamă să meargă la secțiile de votare și să spună ce cred despre cei 4 ani de președinție a Maiei Sandu și cei 3 ani de guvernare a PAS. Dar nu vor reuși. Reacția va fi exact inversă”, a spus el.

Ședința de judecată a durat doar o jumătate de oră, iar după încheierea ei în fața mulțimii a ieșit bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul, care a anunțat că doi dintre cei trei martori ai acuzării, care urmau să fie audiați, nu s-au prezentat în instanță.

„A venit doar un om de afaceri din Bălți, care nu mă cunoaște nici pe mine, nici pe Svetlana. Am petrecut o jumătate de oră în instanță și am ascultat o persoană care se ocupă de catering. O pierdere de timp! Mai mult de zece ședințe au avut loc la această judecătorie și totul pentru nimic! De ce suntem judecați? Pentru că eu sunt bașcan, pentru că Svetlana este membră a echipei lui Ilan Șor? Acest caz este fabricat”, a declarat ea.

Și deputatul din partea grupului parlamentar „Victorie” Irina Lozovan consideră că tergiversarea procesului de judecată are loc în mod deliberat.

„Ei fabrică dosare penale, desfășoară ședințe la 2-3 zile. Desigur, toate acestea se fac la comandă. Nu își are locul în țară puterea pentru care propriul popor este dușman. Statul nostru este capturat, această putere trebuie să-și dea demisia”, a spus Irina Lozovan.

Toate aceste represiuni trădează frica guvernării față de opoziția puternică și consolidată, consideră președintele aripii de tineret a blocului politic „Victorie” Iuri Vitneanski.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este o presiune asupra celor de care se teme guvernarea. Ei fac totul pentru ca noi, opoziția, să încetăm să vorbim, să gândim și să luptăm. Dar asta nu ne descurajează. Dimpotrivă, ne dă puteri”, a spus Vitneanski.

Următoarea ședință de judecată în procesul împotriva Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan va avea loc pe 3 octombrie.