25/07/2024

"A adera la sancțiunile împotriva Rusiei nu este o realizare, ci o autodistrugere". Blocul “Victorie” a criticat declarația ministrului de externe Popșoi

Ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că țara sa este gata să urmeze ferm politica externă europeană. Aceasta se referă la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Popșoi a subliniat că statul aderă tot mai mult la această linie - "de la 60-70 la sută, acum până la 80 la sută".

Ilan Șor, liderul blocului politic “Victorie”, a criticat declarația lui Popșoi, menționând exemplele altor state europene. În Franța, Germania și Marea Britanie, inflația a crescut serios după impunerea sancțiunilor. Oamenii merg la mitinguri în loc să muncească. În același timp, statele menționate mai sus au economii mai stabile decât Moldova. Atunci când țara este lovită de astfel de consecințe, potrivit lui Șor, "totul se va clătina deodată".

"Eh, Popșoi-Popșoi, prostule, ești gata să te împuști în picior, doar ca stăpânii tăi din UE să fie mulțumiți", a adăugat politicianul.

Această poziție a fost susținută și de Vadim Fotescu, deputat din partea blocului “Victorie”. Acesta este sigur că aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a mulțumi Uniunea Europeană este o acțiune împotriva intereselor Republicii Moldova.

"Aderarea la sancțiuni nu este o realizare, este o autodistrugere. Dar tot ceea ce vor să facă este să se dea mari în fața eurobirocraților! Moldova urmează interesele altora. Riscăm să pierdem piețe importante, în special pentru produsele agricole, și ne subminăm securitatea energetică, care este dependentă de echipamentele rusești", a spus Fotescu.

Deputatul consideră că aceste sancțiuni nu sunt doar ineficiente, ci și periculoase pentru Republica Moldova. "Este timpul să oprim acest sadomasochism de stat!", a adăugat el.