Acțiuni în apărarea Bisericii Ortodoxe din Moldova au avut loc în toată țara
14/09/2024

Acțiuni în apărarea Bisericii Ortodoxe din Moldova au avut loc în toată țara

Un miting în apărarea Bisericii Ortodoxe din Moldova a avut loc în apropierea Mitropoliei din Chișinău. Reprezentanții aripii de tineret a blocului politic „Victorie” au ieșit cu pancarte împotriva scindării dintre credincioși, pe care încearcă să o provoace actuala guvernare. „O biserică, un neam!”, «Biserica suntem noi, credința noastră, Moldova noastră!», ”Sandu, nu te atinge de biserica noastră!” - au scandat activiștii.
 
Tinerii s-au pronunțat împotriva valorilor europene impuse de regimul Sandu și a propagandei LGBT pe care autoritățile o oferă în locul credinței tradiționale. Potrivit lui Iurie Vitneanski, unul dintre protestatari, presiunea asupra BOM și clerului va continua atâta timp cât republica va fi condusă de guvernul marionetă pro-occidental condus de Maia Sandu.
 
„Odată cu schimbarea puterii, toate acestea pot fi rezolvate. Totul se schimbă: legislația normală, parlamentul, procuratura, instituțiile. Dar dacă vor diviza biserica, va fi dificil să o restaureze. De aceea, este extrem de important pentru noi să nu permitem scindarea Bisericii Ortodoxe Moldovenești”, a spus Vitneanski.
 
Pichete unice care cheamă la unitate au fost organizate în toată țara. Tineri cu pancarte împotriva scindării au stat în fața bisericilor.
 
Anterior, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presiunea autorităților asupra clerului. Forțele de ordine vin la domiciliile preoților și îi obligă să semneze diverse declarații. Unii au fost reținuți la punctele de control de frontieră și supuși unor percheziții amănunțite fără niciun motiv. Sinodul a făcut apel la autorități să „oprească tortura morală a bisericii”.
 
Înainte de aceasta, Maia Sandu a cerut clerului „să nu ia parte la acțiuni menite să destabilizeze situația din țară”. Autoritățile din republică i-au acuzat de trădarea intereselor naționale, precum și de cooperarea cu politicienii din opoziție și cu serviciile speciale ruse.