Amenzi în loc de protecție: poliția persecută pensionarii și bugetarii, apărătorii drepturilor omului tac
17/04/2025

Amenzi în loc de protecție: poliția persecută pensionarii și bugetarii, apărătorii drepturilor omului tac

Acțiunile poliției din ultimele zile au căpătat un caracter vădit represiv. Sub pretextul luptei împotriva așa-numitei „corupții electorale pasive”, organele de drept amendează în masă persoanele în vârstă și cu venituri mici, ignorând, în același timp, infracțiunile reale. Despre aceasta au declarat reprezentanții blocului „Victorie” în cadrul unui briefing în Parlamentul Republicii. De asemenea, ei au atras atenția și la inacțiunea organizațiilor pentru drepturile omului.

„Zeci de ucigași sunt eliberați, iar vârstnicii, care abia supraviețuiesc, primesc amenzi de zeci de mii de lei. Acestea sunt prioritățile guvernării — distrugerea celor, care nu votează pentru PAS”, a spus președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea.

El s-a adresat direct polițiștilor, amintindu-le de jurământ. „Nu executați ordine ilegale. Serviți Patria, nu regimul! Treceți de partea poporului și a legii!”, a menționat politicianul.

Deputatul parlamentului Vadim Fotescu a numit ceea ce se întâmplă „un atac fără precedent al autorităților asupra propriilor cetățeni”. El a subliniat că, în ajunul alegerilor parlamentare, guvernul „în agonie încearcă să mențină controlul”, folosind organele de drept ca instrument de presiune.

„Aceasta este o vânătoare a persoanelor social vulnerabile. A celora, care nu se pot apăra. Amenzile sunt aplicate fără dovezi — în baza prezenței unei aplicații bancare în telefon. Este absurd!”, a declarat Fotescu în cadrul briefingului.

El a accentuat că ajutorul pe care oamenii îl primesc de la rudele din străinătate — în special din Rusia, unde locuiesc aproximativ 500 de mii de moldoveni — a devenit un motiv de persecuție.

Totodată, Vadim Fotescu a făcut referire la manipularea opiniei publice de către Inspectoratul General al Poliției și șeful acestuia, Viorel Cernăuțeanu. Potrivit deputatului, declarațiile despre „șase mii de procese verbale întocmite” nu au o bază reală, deoarece termenul de contestare încă nu a expirat.

„A spune că nu vor fi contestate este o minciună. Vom ajuta oamenii să combată fiecare proces verbal”, a promis Vadim Fotescu.

O indignare deosebită o provoacă maniera în care sunt întocmite procesele verbale. Deputații au descris cazuri când poliția, fără explicații, lua telefoanele, nu explica drepturile și obligațiile, nu asigura traducerea, amenința și intimida.

Parlamentarii au subliniat că poliția acționează ilegal, iar organizațiile pentru drepturile omului — în special Transparency International și Comitetul Helsinki — păstrează tăcerea.

Vasile Bolea a remarcat o situație paradoxală: în condițiile în care în țară există sute de ONG, multe dintre care primesc finanțări considerabile pentru protecția drepturilor omului, niciuna dintre ele nu a reacționat la valul de abuzuri polițienești.

„Unde sunt aceste ONG lăudate, când trebuie să apere omul de rând? Unde sunt declarațiile lor, investigațiile lor? Nu sunt. Pentru că aceasta este o comandă politică”, a declarat Bolea.

Deputații grupului „Victorie” au îndemnat toți cetățenii să nu se lase intimidați, să nu transmită telefoanele și să nu permită accesul polițiștilor fără citație oficială. Ei au amintit, de asemenea, de lansarea asistenței juridice pentru victimele abuzurilor polițienești.

„Această guvernare nu are viitor. Oamenii vor face alegerea lor, și nu va fi în favoarea celor care astăzi terorizează poporul”, a conchis Vadim Fotescu.