Blocul politic
21/08/2024

Blocul politic "Victorie" a solicitat premierului Recean să răspundă pentru creșterea rapidă a datoriei de stat, care cade pe umerii cetățenilor

Grupul parlamentar al blocului "Victorie" a expediat o solicitare Guvernului privind creșterea de două ori a datoriei de stat a țării. Acest lucru a fost comunicat în cadrul unui briefing de către deputații Marina Tauber și Vasile Bolea. Aceștia i-au solicitat premierului Dorin Recean să răspundă ce măsuri intenționează să întreprindă autoritățile pentru a face economia moldovenească sustenabilă și a ieși din cercul vicios al creditelor.

De asemenea, blocul așteaptă un răspuns din partea premierului cu privire la cuantumul cheltuielilor bugetare anuale pentru deservirea datoriei de stat și cât s-a cheltuit pentru apărare și achiziționarea de echipament militar în ultimii trei ani. Reprezentanții blocului "Victorie" sunt, de asemenea, interesați care este suma împrumuturilor în baza cărora au fost semnate aceste contracte. Și cel mai important - care vor fi consecințele economice și financiare ale creșterii datoriei externe pentru cetățenii obișnuiți?
 
Potrivit parlamentarilor, care au vorbit astăzi în fața Băncii Naționale din Chișinău, datoria publică a Republicii Moldova crește rapid. Doar în ultimii cinci ani aceasta s-a dublat și se ridică la peste 105 miliarde de lei. Până la sfârșitul anului, fiecare cetățean moldovean va avea 55 de mii de lei de achitat, din datoria externă a țării. Toate acestea sunt rezultatul politicilor ineficiente, distructive și lipsite de viziune ale Maiei Sandu și PAS.

"Datoriile externe sunt o capcană în care "prietenii externi" au prins conducerea Republicii Moldova. Creșterea datoriei de stat va implica o povară fiscală și mai mare pentru fiecare cetățean moldovean", a declarat Marina Tauber. Ea a adăugat că majorarea datoriei de stat va determina și reducerea proiectelor sociale.
 
Vasile Bolea: "Atât Maia Sandu, cât și PAS trăiesc după principiul - după noi și potopul. Liderilor nu le pasă cum să ne dezvoltăm țara și să ridicăm economia națională. Ei se gândesc doar cum să mai ia un împrumut. Ei ne dictează ce și cum trebuie să facem: câte școli să închidem, ce să vindem".

Deputații au subliniat că datoriile statului obligă autoritățile să acționeze impulsiv. De exemplu, Sandu a vândut terenul Stadionului Republican din centrul Chișinăului pe nimic unor manipulanți americani pentru construcția ambasadei SUA. "Care teren va fi următorul?" - se întreabă membrii blocului.

Reprezentanții blocului “Victorie” spun că următorul guvern trebuie să se ocupe serios de economie, astfel încât aceasta să genereze venituri. O parte din aceste venituri vor trebui folosite pentru a plăti datoria externă, iar cealaltă parte va trebui folosită pentru a investi în economie și în producția locală. Revenirea produselor moldovenești pe piețele tradiționale va aduce profituri uriașe.