Reprezentanții grupului parlamentar al blocului "Victorie" au susținut un briefing în cadrul căruia au vorbit despre situația alarmantă din Republica Moldova, caracterizând-o drept uzurpare a puterii în stat și genocid al propriului popor. Declarațiile au venit în contextul unei crize politice profunde, în care instituțiile democratice și statul de drept sunt amenințate.
"Republica Moldova se confruntă cu o nouă provocare gravă care amenință existența statului în ansamblul său", a declarat Marina Tauber, secretar executiv al comitetului executiv al blocului "Victorie", subliniind că timp de patru ani țara a fost condusă de "o grupare politică orientată împotriva poporului, condusă de Sandu".
"Acest grup a subjugat politic toate instituțiile statului, distrugând Curtea Constituțională și cele mai importante elemente ale statului de drept și ale democrației", a adăugat ea.
Potrivit ei, diverse instituții-cheie ale statului, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii și Procuratura Generală, sunt acum subordonate politic.
"În loc de profesioniști, în funcţii cu răspundere sunt puse persoane loiale PAS și liderului său", a spus ea, acuzând guvernarea actuală de acțiuni care au transformat Moldova într-un "stat polițienesc dominat de dictatură și frică".
În discursul său, Tauber a subliniat abuzurile sistematice la care sunt supuși cetățenii, inclusiv "percheziții și rețineri fără o decizie judecătorească, umilințe publice, violență fizică și psihologică". Ea a adăugat că cetățenii sunt forțați să semneze declarații false, privați de dreptul la apărare și li se interzice să protesteze pașnic.
Politicianul a mai spus că alegerile din Moldova s-au transformat într-o farsă, menționând că "rezultatele reale ale votului sunt un semnal de protest fără precedent împotriva actualei guvernări care face totul împotriva poporului". Cei aflaţi la putere acum au uzurpat de fapt dreptul cetățenilor de a alege.
La sfârșitul briefingului, ea a îndemnat parlamentul moldovean să adopte o declarație prin care să condamne acțiunile actualului guvern și să ceară demisia mai multor înalți funcționari, inclusiv a procurorului general și a directorului SIS.
Tauber le-a cerut colegilor săi parlamentari să semneze proiectul de rezoluție și să sprijine această rezoluţie privind încălcarea drepturilor electorale ale cetățenilor. "Este timpul să ne unim forțele și să ne protejăm drepturile fundamentale", a spus ea, făcând apel la comunitatea internațională să reacționeze rapid la acțiunile nedemocratice ale autorităților.
Declarațiile Marinei Tauber reflectă deteriorarea situației politice din Moldova. Potrivit acesteia, întrebări serioase cu privire la viitorul democrației și al statului de drept în țară rămân nerezolvate.