Blocul „Victorie” acuză regimul Sandu și PAS de încălcarea libertății de exprimare în Republica Moldova
07/09/2024

Blocul „Victorie” acuză regimul Sandu și PAS de încălcarea libertății de exprimare în Republica Moldova

Reprezentanții blocului „Victorie” au organizat un briefing pe tema „Libertatea de exprimare sub regimul Sandu și PAS”, în cadrul căruia secretarul executiv al Comitetului executiv al blocului politic, Marina Tauber, și liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, au evidențiat încălcări grave ale drepturilor fundamentale în Republica Moldova.

Marina Tauber a subliniat că libertatea de exprimare din țară este sub asediu. Ea a menționat declarațiile contradictorii ale președintei Sandu, care vorbește despre susținerea democrației, dar în același timp închide posturi de televiziune și blochează site-uri, afectând grav jurnaliștii independenți.

„Acum, mai mult ca niciodată, este important să atragem atenția asupra unei probleme pe care autoritățile noastre o neagă cu încăpățânare. În loc să o recunoască și să încerce să o rezolve, Sandu și PAS susțin că urmează exemplul democrației europene. Încălcările sunt vizibile pentru toți. În același timp, Sandu continuă să se întâlnească cu oficiali europeni, afirmând că suntem mai aproape de Europa ca niciodată. Dar este evident chiar și în exemplul Turciei – nu s-a apropiat niciun centimetru de Uniunea Europeană. Sandu continuă să mintă poporul prin mass-media loială, pentru a obține un nou mandat”, a declarat Tauber.

Tauber a subliniat, de asemenea, că legea fundamentală, Constituția Republicii Moldova, garantează libertatea de opinie, dar actualii guvernanți nu respectă aceste prevederi legale, acționând abuziv împotriva libertății presei.

„14 posturi de televiziune au fost închise, zeci de site-uri au fost blocate, jurnaliștii independenți sunt supuși represiunilor, sunt amenințați în mod deschis și li se îngreunează activitatea. Sandu acționează clar și consecvent. Dar nu în numele democrației, ci pentru instaurarea unei dictaturi”, a adăugat Tauber.

Alexei Lungu, liderul partidului „Șansă”, a criticat, de asemenea, regimul condus de Sandu și PAS. El a acuzat Uniunea Europeană de susținerea cenzurii și a crimelor politice din Republica Moldova, aducând ca exemplu închiderea postului TV6 și reprimarea brutală a protestelor pașnice.

„Unde este libertatea pe care ne-a promis-o Uniunea Europeană? Unde este libertatea de exprimare despre care vorbea criminala Maia Sandu atunci când și-a început campania electorală?” – a întrebat retoric Lungu.

În plus, Lungu a abordat problema implicării lui George Soros și a fundației sale în această situație, sugerând că finanțarea canalelor de televiziune și a organizațiilor media de către aceștia afectează negativ libertatea de exprimare și suveranitatea Republicii Moldova.

Alexei Lungu a subliniat, de asemenea, că aderarea la Uniunea Europeană sub actualii conducători va duce la pierderea libertății personale și la degradarea valorilor naționale moldovenești. El a îndemnat cetățenii să se opună acestei direcții și să lupte pentru păstrarea democrației și a libertăților fundamentale, votând împotriva UE la referendumul din toamnă.

În încheiere, reprezentanții blocului „Victorie” au anunțat că vor adresa solicitări Consiliului Europei și OSCE, pentru a atrage atenția asupra încălcărilor grave ale libertății de exprimare în Republica Moldova. Ei au subliniat că regimul condus de Sandu și PAS trebuie să fie tras la răspundere pentru abuzurile comise împotriva presei și a libertății personale.