În timpul conversației de o oră și jumătate, au fost abordate mai multe subiecte importante, printre care relațiile de prietenie cu Rusia, problema exodului populației din Moldova și "problema gazelor".
Politicianul i-a spus lui Alexei Venediktov de ce partidul său se numește " ȘOR" și ce preț are de plătit pentru victoriile și eșecurile opoziției din Moldova. "Spre deosebire de alți politicieni, eu nu mă ascund în spatele unor nume frumoase. Am vrut ca oamenii să știe: ei mă votează, eu sunt responsabil pentru rezultat", a spus el.
Ilan Șor a împărtășit o veste pozitivă: recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acceptat spre examinare în fond plângerea depusă împotriva deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova de a declara neconstituțional Partidul ”ȘOR”. El este sigur că există toate șansele de a câștiga la CEDO, deoarece autoritățile nu au avut argumente legale sau juridice pentru a elimina Partidul ”ȘOR”. "A fost o decizie politică!", - este convins politicianul.
În cadrul discuției a fost abordat și un punct nevralgic pentru Republica Moldova - subiectul gazului. Orientarea spre Uniunea Europeană a dus la o răcire a relațiilor cu Rusia. Pentru omul de rând, acest lucru s-a transformat într-o creștere multiplă a prețurilor pentru "combustibilul albastru". "Noi aveam un contract cu Gazprom, care prevede 137 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, însă iarna trecută am cumpărat același gaz rusesc, dar deja din Europa, cu 1.000 de dolari. Diferența este enormă, iar asta este o crimă împotriva poporului din Moldova”, a adăugat el.
În interviu s-a discutat și despre orașul Orhei, acolo unde Șor a acumulat prima sa experiență politică în calitate de primar.
"Echipa noastră a demonstrat că totul este posibil dacă muncești din greu, practic non-stop. Acesta este acum orașul cu cel mai mare buget, cu 97 la sută din drumuri reparate, cu transport gratuit în orele de vârf. Cel mai bun și singurul parc de distracții gratuit din țară se află, de asemenea, aici", a declarat el. El și-a împărtășit intenția de a continua să ajute moldovenii care locuiesc peste hotare să se întoarcă acasă: "În calitate de primar de Orhei, am lansat programul "Întoarcerea la Patrie". Fiecare familie primește o mie de euro pentru a cumpăra bilete, este scutită de impozite timp de doi ani, beneficiază de locuințe sociale și alte facilități. Și oamenii se întorc în Orhei. Acest program trebuie implementat masiv la nivel de țară”.
Politicianul a vorbit despre avantajele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică. "În primul rând, este o piață imensă pentru produsele agricole", a spus el. Șor este convins că pentru cetățenii moldoveni cooperarea cu EAEU va fi benefică. Relațiile calde cu Rusia vor putea oferi Moldovei mult mai multe avantaje decât efemera "integrare europeană".
În plus, politicianul i-a povestit lui Venediktov în detaliu contextul cazului "furtului miliardului", demonstrând clar neimplicarea sa.