Evghenia Guțul:
03/05/2024

Evghenia Guțul: "Toate dosarele penale împotriva opoziției nu se confirmă cu nimic".

Examinarea cazului reprezentanților blocului politic " Victorie" - bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul și colega sa Svetlana Popan - a fost amânată pentru 27 mai. Numeroși susținători au venit la sediul instanței de judecată din Chișinău pentru a-i susține.

Ilan Șor, liderul blocului Victorie, a declarat că autoritățile s-au grăbit să o acuze pe Evghenia Guțul de propriile păcate, și anume separatismul.

"Regimul încearcă prin toate mijloacele să divizeze poporul moldovean și să facă oamenii normali să nu mai vrea să aibă nimic de-a face cu actuala guvernare. Să luăm doar Găgăuzia - cum îi tratează autoritățile pe localnici, privându-i de finanțare. Și astăzi mulți oameni au venit să susțină bașcanul și simpatizanții noștri - vă mulțumesc foarte mult! Oamenii văd că toate cazurile sunt inventate pe loc drept", a spus Șor.

Bașcanul a precizat că niciuna dintre declarațiile sale nu cade sub incidența articolului penal privind separatismul, de care se dorește să o acuze. De asemenea, ea apare și în cazul așa-numitei "finanțări ilegale" a partidului ȘOR. "Vrem să trăim în Republica Moldova, independentă, și să fim prieteni cu toate țările. Aceasta este poziția noastră, noi nu suntem separatiști, așa cum încearcă unii să o prezinte. Suntem locuitori ai Republicii Moldova care au drepturi și responsabilități. Noi, în Găgăuzia, avem propriul nostru statut și legea privind statutul juridic special", a declarat Evghenia Guțul. Ea le-a mulțumit celor care s-au adunat să o susțină și a menționat că lupta va continua. " Dumneavoastră mă motivați. Toate dosarele penale împotriva opoziției nu sunt confirmate de nimic", le-a spus ea oamenilor.

Secretarul comitetului executiv al blocului politic " Victorie ", deputatul Marina Tauber, consideră că "vocea opoziției devine din ce în ce mai puternică".

 " Tot mai mulți oameni se mobilizează împotriva ilegalității pasiștilor, care exercită o presiune fără precedent asupra justiției din Moldova. Mulți cetățeni au venit la mitingul de la judecătoria Buiucani, care s-a desfășurat astăzi, în susținerea bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, precum și a altor membri ai echipei ȘOR, împotriva cărora au fost fabricate dosare penale politice. Vocea noastră, a opoziției, devine tot mai puternică, exprimând nemulțumirea tot mai mare a populației față de abuzurile autorităților. Nu vom permite ca acești ticăloși să ne calce în picioare Constituția și dreptul nostru fundamental la o justiție corectă!" este convinsă Marina Tauber.

"Dumnezeu și legea sunt cu noi, credem că mai există oameni cinstiți în sistem, vom câștiga", a declarat Vadim Banaru, avocatul bașcanului. El a calificat dosarul penal drept unul fabricat și politic și a spus că este gata să prezinte toate dovezile necesare.

Este de menționat faptul că instanța nu a considerat necesară traducerea actului de acuzare în limba rusă, așa cum au cerut avocații lui Evgheniei Guțul.

Victor Petrov, vicepreședintele Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat. "Cei care nu vor să existe un război aici sunt numiți separatiști. Acest lucru este greșit. De aceea ne aflăm aici, pentru că vedem cum sunt deschise dosare penale, cum Uniunea Europeană impune sancțiuni, cum ajutorul umanitar nu este lăsat să treacă, cum li se interzice pensionarilor să fie ajutați. Se pun pași, pentru că ei înșiși nu fac nimic și îi împiedică pe cei care fac. Noi suntem împotriva acestui lucru", a declarat Viktor Petrov.

Reprezentanții blocului " Victorie" au venit să-și susțină camarazii de luptă: Vadim Fotescu, deputat în Parlament, Vasile Bolia, membru al partidului "Renaștere", Alexei Lungu, președintele partidului " Șansă", precum și Pavel Verejanu, consilier al bașcanului Găgăuziei, și Ivan Stamov, activist. Aceștia au calificat urmărirea penală drept ilegală.                                                                      

 "Aceasta este o ședință pe un alt caz absurd în care se încearcă să o acuze pe Evghenia Guțul, bașcanul legal ales al Găgăuziei. Ca întotdeauna, acest caz nu are nicio componentă juridică. Înțelegem foarte bine că toate acestea se fac în ajunul alegerilor prezidențiale pentru a defăima întreaga opoziție și a se menține la putere", a declarat Vadim Fotescu.

 Potrivit lui Alexei Lungu, actuala putere a distrus sistemul de justiție și nu există instanțe corecte în Moldova.

"Astăzi, bașcanul Găgăuziei a fost adus în fața judecății politice a Maiei Sandu, pentru că în Moldova nu există alte instanțe pentru oamenii care gândesc și pentru partidele de opoziție! Este greu să găsești dreptate în sistemul de justiție reformat de partidul de guvernământ, ONG-ul lui Sandu - PAS. Dar, în pofida tuturor obstacolelor, noi vom fi alături de Evghenia, la fel ca și întregul popor găgăuz, care a ales-o în calitate de lider în cadrul unor alegeri corecte!" - afirmă liderul partidului " Șansă".

 Pavel Verejanu consideră, de asemenea, că este necesar să fie stopate aceste acțiuni nedrepte ale autorităților de asuprire a Găgăuziei. "Noi vom continua să apărăm interesele găgăuzilor, indiferent dacă îi place sau nu cuiva. Persecuțiile politice nu ne vor opri. Dacă autoritățile vor încălca legea, întregul popor va ieși în sprijinul doamnei Guțul, care le garantează un viitor prosper", a declarat el.

 Potrivit lui Vasile Bolea, autoritățile actuale vând țara bucată cu bucată, iar oamenii sunt intimidați.

 "Ei încearcă să ne arate și să ne spună că suntem dușmanii poporului.

Ei utilizează frica pentru a ne elimina pe toți. Ne spun că totul se face de dragul unei efemere integrări europene, de dragul de a ne face să ne simțim bine într-o zi. Nu-i credeți! Ei fac bine doar pentru ei înșiși. Și-au ridicat salariile și au jefuit bine întreaga națiune", consideră Vasile Bole.

 Ivan Stamov este sigur că ilegalitățile autorităților vor lua sfârșit în curând. "Da, se fac percheziții în casele noastre, se deschid dosare penale pe numele nostru, primim telefoane, amenințări, suntem dați afară de la serviciu. Dar va exista un sfârșit la toate acestea. Pentru mine, ca nepot al unui veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, cuvântul 'Victorie' este sacru. Avem o singură cale: ori nu vom exista, ori victoria va fi de partea noastră! Nu vom fi niciodată de acord ca părinții noștri să moară de foame, iar copiii să părăsească țara", a declarat el.