Fracțiunea partidului „ȘOR” din parlament: Votul de la distanță prin corespondență, propus de PAS, este o cale spre fraudarea în masă
25/03/2024

Fracțiunea partidului „ȘOR” din parlament: Votul de la distanță prin corespondență, propus de PAS, este o cale spre fraudarea în masă

Deputații fracțiunii partidului "ȘOR" Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu și Denis Ulanov au criticat în cadrul ședinței parlamentului proiectul înaintat de PAS, potrivit căruia votul la alegerile prezidențiale ar putea fi efectuat prin corespondență pentru cetățenii Moldovei aflați peste hotare.

"Este evident de ce PAS face acest lucru. Rezultatele votului de la distanță prin corespondență sunt ușor de falsificat. În plus, ne amintim cum a câștigat Sandu ultimele alegeri. Locuitorii Moldovei cu siguranță nu vor oferi rezultatul dorit, partidul de guvernământ își dă seama de acest lucru. Este timpul să folosim alte resurse", a declarat Reghina Apostolova.

Ea a menționat de asemenea că implementarea noului sistem de vot este destul de costisitoare - este vorba de zeci de dolari per vot. "I-am pus o întrebare deputatului PAS Gavruc: "Sunt rezonabile aceste cheltuieli și de unde vin banii, având în vedere criza în care se află țara?". La care a urmat răspunsul: "Opoziția vrea să restricționeze diaspora în dreptul acesteia de a vota". În plus, au calificat declarațiile noastre drept prostii", a adăugat parlamentara.

Marina Tauber a atras atenția asupra faptului că proiectul de lege a fost adoptat în parlament de majoritatea pasistă cu numeroase lacune, pe fondul unor critici acerbe din partea opoziției, fără consultări publice și fără avizul Comisiei de la Veneția.

„Nu cunoaștem ce se va întâmpla dacă această pilotare va fi un eșec. Nu este clar cum vor fi completate și trimise aceste buletine de vot. Orice buletin trebuie să aibă elemente de siguranță pentru a nu fi admise falsificări, iar în cazul acestui proiect nu este niciun fel de garanții - imprimați cât încape și votați”, a subliniat deputatul.

La rândul său, Vadim Fotescu i-a îndemnat pe autorii inițiativei din partea PAS să explice legitimitatea depunerii acestui proiect pe fundalul unor greșeli juridice evidente. El a reamintit că sistemul electoral și ordinea circumscripțiilor și organelor electorale nu pot fi modificate cu cel puțin un an înainte de alegeri.

„De ce considerați posibil să încălcați legea pe care tot voi ați adoptat-o și introduceți modificări în termen mai mic de un an” - i-a întrebat deputatul pe autorii proiectului. Însă un răspuns clar la această întrebare așa și nu i-a fost oferit deputatului. „Este rușinos să ascultăm o astfel de prezentare a proiectului care are drept scop principal să acopere fraudarea alegerilor”, a constatat Vadim Fotescu.

Denis Ulanov a reamintit că au existat deja precedente de fraudă la votul prin corespondență în practica mondială. În Austria, de exemplu, rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016 au fost anulate din această cauză.

"Această practică are rezultate negative, iar autoritățile moldovenești sunt conștiente de acest lucru. Am ridicat acest subiect la ședința parlamentară. Deputatul PAS Vitalie Gavruc a declarat: "Da, au existat astfel de cazuri în Europa. Dar nu se va întâmpla și în Moldova, s-a ținut cont de experiența altor țări". Nu au fost oferite garanții sau explicații cu privire la modul în care va fi monitorizată autenticitatea buletinelor de vot", a mai spus deputatul.

Potrivit Marinei Tauber, partidul PAS își dă seama că sfârșitul său politic este aproape și, pentru că nu are nicio șansă de a rămâne la putere printr-o competiție corectă și echitabilă, a introdus acest vot prin corespondență.

"Toate aceste încercări disperate de a se menține în fotolii cu orice preț arată cât de mult se teme guvernarea de oameni. De oamenii care nu mai pot tolera aceste "vremuri bune"", a conchis Marina Tauber.