Ilan Șor a vorbit despre cauzele interesului sporit al UE față de Moldova - „geografia și maleabilitatea actualei guvernări”
26/07/2024

Ilan Șor a vorbit despre cauzele interesului sporit al UE față de Moldova - „geografia și maleabilitatea actualei guvernări”

Tbilisi consideră nedrept faptul că negocierile de aderare la UE sunt suspendate pentru țara sa, în timp ce activitățile de integrare europeană ar fi în plină desfășurare în Moldova. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze.

„Vedem foarte clar exemplul Moldovei: este o țară membră a CSI, o țară cu zero pluralism politic, zero pluralism mediatic, cu probleme grave în ceea ce privește democrația, iar în ceea ce privește corupția - este cea mai coruptă țară din Europa. Dar astăzi negocierile [pentru aderarea la UE] sunt deschise pentru Moldova, nu și pentru noi. Aceasta este o nedreptate totală... Această nedreptate poate avea o singură explicație și un singur motiv, și anume - interesele sunt diferite”.

Liderul blocului politic „Victorie” Ilan Șor a comentat declarația lui Kobakhidze, subliniind că, într-adevăr, diferența de interese este colosală.

„Nicio altă țară din fosta URSS nu interesează mai mult UE și (cel mai important!) NATO precum Moldova. Este suficient să ne uităm la geografie. Și la maleabilitatea actualei puteri, ținând cont de poziția sa obedientă”, a declarat Șor.

De asemenea, politicianul este sigur că există o diferență între interesele poporului și cele ale actualului regim Sandu. Șor crede că președintele nu este interesat de bunăstarea cetățenilor.

„Obiectivul său [al lu Sandu] principal este să îndeplinească sarcinile stăpânilor săi. Iar oamenii, evident, nu doresc un război pe teritoriul țării lor. De aceea nu putem ajunge la o înțelegere cu ea nici la referendum, nici în general. Doar demisie, doar impeachment”, a adăugat Ilan Șor.