Ilan Șor către ambasadorul UE Mazeiks: „Nu există nicio problemă de limbă, ci o problemă a minciunilor voastre și a disprețului vostru pentru cultura moldovenească”
27/07/2024

Ilan Șor către ambasadorul UE Mazeiks: „Nu există nicio problemă de limbă, ci o problemă a minciunilor voastre și a disprețului vostru pentru cultura moldovenească”

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că un șir de probleme ale Moldovei sunt legate de faptul că mulți cetățeni vorbesc limba rusă: „Există oameni care fac parte din spațiul informațional rusofon. Și acolo de multe ori nu este vorba de informație, ci de dezinformare”.

Liderul blocului politic „Victorie” Ilan Șor a criticat poziția diplomatului leton, afirmând că „cetățeanul țării cu o monstruoasă segregare și discriminare a unei părți a populației” s-a apucat să le dea lecții „moldovenilor nepricepuți”.

„El susține că informarea „corectă” a cetățenilor noștri va începe atunci când toată lumea va învăța limba română. Uimitor, mai ales să auzi asta din partea unui om care a crescut în Letonia. Acolo, apropo, oamenii sunt împărțiți foarte clar în cei de prima clasă și de mâna a doua. Acesta este viitorul țării noastre? Acesta este tipul de „valori europene” la care am visat? E de râsul curcilor”, a spus Ilan Șor.

Opoziționistul a menționat că Mazeiks „a mai ciripit despre nostalgia oamenilor față de perioada sovietică”. Șor a spus că nostalgia nu are nimic de-a face cu asta, pur și simplu „autoritățile și mentorii lor străini nu pot oferi nimic mai bun”.

„Noi într-adevăr am avut o familie - formată din popoare apropiate nouă, care nu au încercat să transforme Moldova într-un punct de tranzit pentru afacerile lor obscure. Nu există nicio problemă de limbă, ci o problemă a minciunilor voastre și a disprețului vostru pentru cultura noastră. Așa că, domnule Mazeiks, țineți-vă lecțiile și argumentele „raționale” pentru dumneavoastră. Și învățați limba moldovenească!”, a adăugat Șor.