Ilan Șor propune introducerea unei cote obligatorii pentru întreprinderile moldovenești la privatizarea, concesiunea și administrarea proprietății de stat
03/10/2023

Ilan Șor propune introducerea unei cote obligatorii pentru întreprinderile moldovenești la privatizarea, concesiunea și administrarea proprietății de stat

Ilan Șor consideră că privatizarea, concesionarea și administrarea proprietății de stat ar trebui să aibă loc cu participarea obligatorie a întreprinderilor din Republica Moldova, care ar trebui să rămână sub controlul a cel puțin 33% din acțiuni. El intenţionează să iniţieze un proiect de lege în acest sens.

„Astfel, companiile cu capitalul occidental vor fi obligate să găsească o formă de cooperare cu întreprinderile moldovenești, iar pachetul de control va rămâne în partea moldovenească, asigurându-ne securitatea și dezvoltarea”, a subliniat omul de afaceri.

Ilan Șor a menționat că susține practica internațională de a transfera activele statului către companii private, dar în condițiile în care nu există capital privat mare în țară, activele strategice merg către companii străine și acest lucru este rău pentru țară.

„Atunci când la putere sunt hoții, funcționarii și birocrații, așa cum se întâmplă astăzi în Moldova, statul este un prost proprietar. În condițiile în care la putere se află reprezentanți ai mediului de afaceri, statul nu poate fi un bun proprietar”, a conchis Ilan Șor.

Anterior, premierul român Marcel Ciolacu a anunțat intenția statului român de a cumpăra din Moldova un obiect strategic la Dunăre - portul Giurgiulești. El a precizat că această problemă a fost deja discutată cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).