Ilan Șor: „Este evident că astfel de organizații precum BRICS și EEU sunt noile centre puternice ale lumii multipolare”
03/09/2024

Ilan Șor: „Este evident că astfel de organizații precum BRICS și EEU sunt noile centre puternice ale lumii multipolare”

Turcia a depus cerere de aderare la BRICS. Toate acestea, conform Bloomberg, se întâmplă pe fondul „dezamăgirii legate de încercarea prelungită de aderare la Uniunea Europeană”. Ankara a depus cererea de aderare încă din 1987, iar statutul de candidat l-a obținut în 1999. Povestea s-a întins de-a lungul anilor.

Liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, a declarat că, deși Erdogan, o personalitate cu reputație solidă și un nume „greu” al politicii mondiale, nu a reușit să aducă țara sa în „grădina înfloritoare” numită Uniunea Europeană, Moldova are poziții și mai puțin favorabile în acest sens: „Ce să mai vorbim despre cineva de mică importanță ca Maia Sandu? Este ridicol să te aștepți ca reputația ei să conteze cu adevărat în Occident.”

De asemenea, politicianul este convins că există o alternativă mai bună la Uniunea Europeană: „BRICS, care a început cu patru membri, își consolidează pozițiile: acum are zece țări membre și alte câteva cereri în curs de examinare. Este evident că astfel de organizații precum BRICS și EEU sunt noile centre puternice ale lumii multipolare.”

Șor consideră că acestea sunt semnale de alarmă pentru guvernul de la Chișinău. „Turcia în sfârșit s-a trezit, e timpul să facem și noi la fel. Răspunsul la referendum — „nu Uniunii Europene”. Da perspectivelor sănătoase pentru Moldova iubită,” a adăugat el.