Locuitorii Găgăuziei cer încetarea represiunii și a perchezițiilor politice
14/04/2025

Locuitorii Găgăuziei cer încetarea represiunii și a perchezițiilor politice

La Comrat s-a desfășurat un protest în masă împotriva acțiunilor forțelor de ordine. Locuitorii Găgăuziei au ieșit în fața sediului Inspectoratului de Poliție pentru a-și exprima indignarea față de represiunile împotriva pensionarilor, bugetarilor și feroviarilor care primesc ajutor social. De asemenea, locuitorii și-au exprimat nemulțumirea față de intensificarea presiunii asupra opoziției.

Protestatarii au ținut în mâini pancarte cu sloganurile: „Găgăuzii nu pot fi intimidați”, „Avem nevoie de pensii decente, nu de amenzi”, „Amenințarea pensionarilor săraci cu amenzi este o crimă împotriva umanității”. La miting au participat deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei, reprezentanți ai Comitetului Executiv al autonomiei, precum și reprezentanți ai blocului „Victorie”.

„Partidul PAS a transformat Moldova într-o închisoare. Concurenții sunt presați, arestați, persecutați, constrânși, li se interzice să facă campanie, reuniuni ale cetățenilor. Aceasta este democrație? Nu. Ei elimină concurenții prin execuție politică pentru că le este frică să nu piardă puterea”, a declarat prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei Ilia Uzun.

Politicienii și partidele care critică UE sunt eliminați din alegeri prin intermediul instanțelor. Iar cei care se pronunță pentru relații calde cu Federația Rusă sunt eliminați din alegeri sub orice pretext, a adăugat Ilia Uzun.

„Democrația lor europeană” înseamnă: dacă nu suntem cu ei, atunci sunteți cu toții în închisoare. Poporul spune: opriți presiunea!” - a declarat Uzun.

Acțiunile forțelor de ordine, care vin în casele oamenilor, efectuează percheziții și cer documente privind primirea suplimentelor sociale acordate prin intermediul băncii PSB, au stârnit indignare. Cetățenii primesc amenzi cuprinse între 25 și 37 de mii de lei.

„O femeie în vârstă a fost amendată cu 25.000 de lei. Ea a lucrat toată viața în construcții, a crescut doi băieți și acum primește o pensie de 2.896 de lei. Nu are din ce să trăiască, darămite să plătească astfel de amenzi de neconceput”, a declarat reprezentanta blocului „Victorie” Irina Patoska.

„Acești bani nu au fost alocați de autorități. Acesta este un ajutor de care oamenii au nevoie vitală”, a menționat o participantă la protest, cerând încetarea persecuției pensionarilor.

„Poliția intimidează pe toată lumea. Nu am furat nimic de la nimeni. Iar cu cinci mii de lei nu poți trăi”, a adăugat o altă participantă la miting.

În plus, locuitorii regiunii sunt acuzați ilegal de corupție electorală. Șeful Departamentului de Afaceri al Bașcanului Ivan Colioglo a subliniat că ajutorul umanitar este acordat în baza unui acord încheiat înainte de începerea campaniei electorale.

„Ajutorul social nu are nicio legătură cu alegerile prezidențiale. Niciun cetățean nu a încălcat legea. Oamenii au tot dreptul să nu semneze protocoalele”, a declarat Colioglo.

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Alexandr Dulgher a declarat că astfel de cazuri de presiune sunt înregistrate în diferite regiuni ale țării. El a povestit despre un incident tragic în raionul Soroca: o femeie în vârstă a murit după ce a fost vizitată de poliție și a primit amendă.

„În ultimele zile, întreaga țară a fost martoră a unei ilegalități flagrante. Poliția nu trebuie să se transforme într-un instrument de presiune asupra propriilor cetățeni”, a spus el.

Activista civică Diana Carpinschi a declarat că a primit apeluri de la 27 de persoane care au fost amendate. „Acest lucru nu vizează doar Găgăuzia. Dacă acțiunile cetățenilor sunt considerate drept corupție electorală, trebuie să se recunoască faptul că și rezultatele alegerilor sunt invalide”, a spus ea.

În cadrul blocului „Victorie” s-a anunțat că li se acordă asistență juridică cetățenilor care au primit protocoale administrative. În localități deja lucrează grupuri de juriști și voluntari.

Liderul blocului, Ilan Șor, de asemenea a declarat că toate plățile sociale sunt legale și vor fi continuate. „Chișinăul acuză de corupție bugetarii și pensionarii din Găgăuzia, Orhei, Taraclia, feroviarii din toată țara. Ei sunt luați la întrebări pentru că nu vor să moară de foame și primesc plăți sociale. Aceste suplimente sunt un ajutor pe care autoritățile moldovenești nu îl pot oferi propriului popor. Iar noi am reușit și vom continua să ajutăm”, a subliniat Ilan Șor.