Majoritatea parlamentară PAS ignoră propunerile opoziției
16/09/2024

Majoritatea parlamentară PAS ignoră propunerile opoziției

La prima ședință a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanții grupului parlamentar „Victorie” au cerut să fie inclusă în ordinea de zi a ședinței opt subiecte. Acestea vizează rezolvarea problemelor sociale ale Moldovei, restabilirea economiei și îmbunătățirea securității țării. Partidul de guvernământ a ignorat toate inițiativele grupului parlamentar „Victorie” și a refuzat să le includă pe agendă.

În particular, deputatul Reghina Apostolova a sugerat că ministrul educației ar trebui să fie audiat în legătură cu politizarea sistemului de învățământ și cu presiunile asupra profesorilor.

„Învățătorii din școli care refuză să răspândească propaganda Bruxelles-ului și își exprimă în schimb propriul punct de vedere sunt intimidați prin inspecții, anchete și concedieri. Studenții sunt obligați să facă agitație în instituțiile lor de învățământ în favoarea referendumului privind integrarea europeană”, a declarat deputatul.

Deputații nu au acceptat această propunere. Problema apărării valorilor tradiționale, de asemenea, nu a fost luată în considerare. Potrivit Reghinei Apostolova, Conceptul politicii naționale de păstrare și consolidare a valorilor spirituale și morale tradiționale, pe care îl propune „Victorie”, are drept scop protejarea familiei puternice și a culturii Moldovei.
 
Parlamentul a refuzat să discute despre atitudinea părtinitoare a Comisiei Electorale Centrale, semnalată de deputatul Vasile Bolea. El a remarcat că, în prezent, comisia este absolut politizată și chiar periculoasă.

De asemenea, majoritatea deputaților nu au dorit să includă pe ordinea de zi subiectul modificării legii privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. Având în vedere că peste 200 de mii de cetățeni au părăsit țara în ultimii 3 ani, proiectul este extrem de important pentru a aduce compatrioții înapoi acasă și pentru a le oferi sprijinul necesar.

Deputatul Alexandr Suhodolski a propus audierea viceprim-ministrului pentru integrare europeană, Cristina Gerasimov. În opinia lui, Moldova nu vede succese pe calea integrării europene, deoarece acestea nu există. Însă și acest subiect a fost blocat.

„Solicităm audierea ministrului Apărării Anatolie Nosatîi, a șefului Inspectoratului Național de Securitate Publică Victor Manole, precum și a șefului Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică Ilon Moraru și a conducerii Serviciului de Informații și Securitate cu privire la construcția ilegală, fără autorizații, a unui poligon de antrenament militar în zona Criuleni. Autoritățile refuză să comenteze acest fapt. Aceste acțiuni provoacă probleme serioase legate de securitatea națională”, a declarat la rândul său deputatul Irina Lozovan.
 
Propunerea nu a fost acceptată de parlament. De asemenea, au fost respinse două întrebări ale deputatului Marina Tauber. Ea a propus audierea secretarului general al guvernului, Artur Mija, care promovează referendumul pe bani publici. A cerut și audierea șefului Ministerului de Interne în legătură cu înrăutățirea situației criminogene. Infracțiuni grave și deosebit de grave au loc în țară, a spus deputatul, în timp ce poliția nu ia măsuri pentru a le preveni. Toate forțele și mijloacele sunt îndreptate spre persecutarea oponenților politici ai autorităților.

„Scopul PAS este evident - să împiedice opoziția să vorbească din numele poporului. Majoritatea lor parlamentară a devenit un instrument pentru a suprima orice inițiativă care nu corespunde intereselor lor”, a concluzionat Marina Tauber.