Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, municipiul Orhei și satul Cucuruzenii de Sus, comuna Crihana, raionul Orhei, vor onora memoria militarilor Armatei Sovietice care au murit sau au dispărut fără urmă, prin instalarea de plăci memoriale. Acestea vor fi gravate cu numele soldaților care au murit între 1941 și 1944 în timpul operațiunilor de eliberare a Orheiului de sub ocupația fascistă.
Acest subiect a fost discutat la o întâlnire cu primarii din blocul „Victorie”: Tatiana Cociu din Orhei și Ion Stratulat din comuna Crihana, dar și cu șeful Centrului Național de Coordonare „Victorie” Alexei Petrovici. El a prezentat o listă cu 719 nume de soldați și ofițeri, preluate din arhivele Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Potrivit lui Alexei Petrovici, aceste liste de nume confirmă adevărul istoric - rolul decisiv jucat de armata sovietică în capitularea Germaniei naziste.
„Acești ostași, originari din diferite țări ale fostei URSS - Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Georgia, Armenia și altele - au luptat pentru eliberarea Orheiului. În condițiile în care UE și guvernarea PAS încearcă să schimbe istoria, instalarea plăcilor comemorative cu nume concrete ale ostașilor și ofițerilor sovietici este o acțiune foarte importantă, care combate propaganda și minciuna politicienilor că nu a existat niciun fel de Victorie. În plus, prin montarea plăcilor comemorative, ne manifestăm respectul și aprecierea față de ostașii care au învins Germania nazistă”, a declarat Alexei Petrovici.
În orașul Orhei, plăcuțele memoriale vor indica numele și prenumele a 457 de soldați și ofițeri, precum și informații despre data și anul nașterii și morții acestora, regaliile militare, regimentul în care au servit și locul morții lor. Acestea vor fi instalate în trei locuri simbolice pentru orheieni: la „Mormântul Frățesc” din cimitirul vechi și cel central și la monumentul eroilor sovietici, amplasat la intrarea în municipiul Orhei.
Primarul Tatiana Cociu i-a mulțumit șefului Centrului Național de Coordonare „Victoria” Alexei Petrovici pentru munca depusă pentru păstrarea și perpetuarea memoriei eroilor care și-au dat viața în numele păcii și prosperității.
„Vă mulțumim pentru această listă a ostașilor, care au luptat pentru țara noastră și municipiul nostru. Suntem datori să ne onorăm eroii și să ne exprimăm recunoștința față de familiile lor. Vom inaugura aceste plăcuțe comemorative cât mai curând posibil. Trecutul și istoria țării noastre sunt sacre și nu pot fi schimbate, așa cum încearcă să facă actuala guvernare”, a subliniat Tatiana Cociu.
În satul Cucuruzenii de Sus, va fi montată o placă comemorativă cu 262 de nume, de asemenea, pe „Mormântul frățesc” din cimitir.
Ion Stratulat, primarul comunei Crihana, din care face parte Cucuruzeni de Sus, a opinat că acțiunea va contribui la combaterea retoricii mincinoase a guvernării PAS privind Victoria Armatei Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial și promovarea adevărului istoric.
„Este datoria noastră să ne amintim și să cinstim sacrificiile eroilor, care au luptat pentru libertatea noastră. Această placă va însemna nu doar recunoașterea sacrificiilor lor, dar și angajamentul nostru de a păstra vie memoria oamenilor, care și-au dat viața pentru viitorul nostru”, a menționat Ion Stratulat.
URSS a suferit cele mai mari pierderi în al Doilea Război Mondial - aproximativ 27 de milioane de oameni au murit. Acesta este prețul teribil pe care l-a plătit poporul sovietic în lupta împotriva fascismului.
Grupul parlamentar „Victorie” a înregistrat o inițiativă legislativă în Parlament de a organiza evenimente festive de amploare în cinstea a 80 de ani de la Marea Victorie în orașele și centrele regionale ale Moldovei. În ciuda faptului că acest proiect a fost respins de Legislativ, pregătirile pentru sărbătoare sunt în plină desfășurare și nu există nicio îndoială că va avea loc la cel mai înalt nivel.
Este de remarcat faptul că această inițiativă include nu doar evenimente festive pentru 9 mai, ci și o serie de măsuri care vor fi implementate pe tot parcursul anului. Este planificată lansarea medaliei aniversare „80 de ani de Victorie”. Va fi dezvoltat un program de sprijinire al veteranilor, care prevede îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora și acordându-le asistență medicală și socială. Se propune desfășurarea de lecții publice și manifestări patriotice în școli și universități, precum și restaurarea monumentelor și memorialelor dedicate Marelui Război Patriotic. În plus, în Găgăuzia s-a decis declararea anului 2025 ca fiind anul a 80 de ani de la Marea Victorie.