Miting în fața CEC: „Victorie” împotriva președintelui Sandu
14/09/2024

Miting în fața CEC: „Victorie” împotriva președintelui Sandu

În fața clădirii CEC din Chișinău s-a desfășurat o acțiune de protest a aripii de tineret și a susținătorilor blocului „Victorie”. În acest fel activiștii au reacționat la înregistrarea candidaturii președintelui în exercițiu Maia Sandu pentru participarea la viitoarele alegeri prezidențiale din partea partidului de guvernământ PAS.
 
Liderul blocului „Victorie” Ilan Șor a comentat situația pe canalul său de Telegram: „Președinta în exercițiu este înaintată în calitate de candidat al partidului de guvernământ - nu este nimic jenant aici? Nu există conflict de interese sau abuz de funcție, nu se vede?”.

Participanții la acțiune au cerut de la CEC dreptul la libera exprimare a voinței și demisia vicepreședintelui CEC Pavel Postica.

Să-i susțină pe protestatari a venit și liderul partidului „Șansă” Alexei Lungu. Potrivit lui, „CEC este un cățel controlat de PAS, iar în acest moment nu există nicio instituție de stat pe care PAS să nu o fi capturat”.
  
Un exemplu excelent este hotărârea recentă a Curții de Apel Bălți, din cauza căreia participarea partidului „Șansă” la referendumul privind integrarea europeană este în pericol. Reprezentanții „Șansă” consideră că acest lucru face parte din politica autorităților de a limita activitatea forțelor de opoziție care le sunt incomode.
 
Nemulțumirea față de activitatea CEC exprimată la Chișinău arată că revolta societății față de fărădelegile autorităților ia amploare.

Tinerii care au venit la acțiune au remarcat că în Moldova este din ce în ce mai puțină democrație și din ce în ce mai mai multă dictatură prezentată drept integrare europeană. Regimul actual a intimidat pe toată lumea. Oamenii se tem că vor fi exmatriculați de la universitate, de la școală, oamenilor le este frică să își exprime opiniile.
   
Pe lângă faptul că au cerut alegeri corecte, protestatarii s-au pronunțat împotriva aderării Moldovei la orice bloc militar, ceea ce nu este exclus în cazul în care președintele în exercițiu va veni din nou la putere și va continua cursul spre UE. La miting, oamenii au scandat: „Jos PAS! Jos Sandu!”.