Proteste în toate regiunile țării: susținătorii blocului „Victorie” au manifestat împotriva militarizării Republicii Moldova
21/09/2024

Proteste în toate regiunile țării: susținătorii blocului „Victorie” au manifestat împotriva militarizării Republicii Moldova

Mișcările de protest împotriva antrenării Moldovei în operațiuni militare iau amploare în toată țară. De la Ocnița până-n Găgăuzia s-au desfășurat acțiuni sub lozinca „Nu războiului!”. Oamenii au condamnat apropierea Moldovei de NATO și au pledat pentru păstrarea păcii și neutralității.

În capitala nordului, zeci de protestatari au venit la acțiune cu pancarte și au scandat lozinci împotriva acordurilor încheiate de guvernarea PAS cu NATO.

„Noi suntem un popor pașnic, care își dorește să trăiască în deplină armonie cu toți vecinii. Politica actualei guvernări are un caracter sinistru. Acești ticăloși din PAS fac tot ce le stă-n puteri ca să atragă țara noastră într-un război care nu este al nostru. Nu dorim acest lucru, de aceea ieșim la proteste să le arătăm guvernanților că nu le împărtășim viziunile”, a spus un locuitor al Bălțiului care a participat la acțiune.

„Această guvernare nu are nimic sfânt. Vor cu orice preț să facă din noi carne de tun, pentru că așa le dictează stăpânii occidentali. Suntem ferm împotriva războiului și acești nemernici de la putere trebuie să înțeleagă că nu au în spate sprijinul poporului Moldovei”, a spus o participantă la protest.

Reprezentantul blocului „Victorie” Alexandr Procopenco a atras atenția că țara noastră își pierde statutul de neutralitate din cauza acțiunilor partidului PAS.

„Mă pune în gardă faptul că Uniunea Europeană nu ține cont de situația economică complicată în care s-a pomenit Moldova. Nu înțelege că nu avem nevoie de radare și exerciții militare. Avem nevoie de combine, de sisteme de irigare, pentru că suntem o țară agricolă cu un popor pașnic”, a spus Procopenco.

O acțiune similară s-a desfășurat și în sudul țării - în Găgăuzia și în alte localități din regiune. În Basarabeasca, de exemplu, zeci de oameni s-au adunat în centrul orașului și au manifestat împotriva integrării în UE și apropierii de NATO. Protestatarii consideră că țara noastră trebuie să păstreze echilibrul în relațiile cu toți vecinii și partenerii.

„NATO și UE vor să transforme țara noastră într-un cap de pod pentru lupta cu Rusia. Noi nu avem nevoie de așa ceva. Avem copii, nepoți care cresc. Vrem să trăim în pace și să nu știm ce înseamnă război”, a spus o locuitoare a orașului Basarabeasca.

„PAS-iștii ne spun că apropierea de NATO ne asigură securitatea, dar în realitate lucrurile stau exact invers. Peste tot în lume unde și-a făcut apariția NATO s-au produs catastrofe. Știm ce a făcut NATO în fosta Iugoslavie, în Irak și Ucraina și în alte țări”, a spus unul dintre participanții la acțiune.

Astfel de proteste s-au desfășurat și la Ungheni, Briceni, Edineț și în celelalte raioane ale Republicii Moldova.

Precizăm că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este consfințit în Constituția țării, dar acest principiu este încălcat de guvernarea PAS, care a semnat deja numeroase acorduri cu Alianța Nord-Atlantică.