Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova: Marina Tauber și Evghenia Guțul luptă pentru independența și suveranitatea țării lor
20/09/2024

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova: Marina Tauber și Evghenia Guțul luptă pentru independența și suveranitatea țării lor

În cadrul Forumului Eurasiatic al Femeilor, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul și Marina Tauber, au discutat cu reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, despre posibile domenii de cooperare și consolidare a relațiilor culturale.

Evghenia Guțul a subliniat poziția fermă a echipei blocului “Victorie” și a tuturor locuitorilor din autonomia găgăuză privind necesitatea restabilirii relațiilor istorice și reciproc avantajoase cu Federația Rusă.

"Cooperarea cu Rusia corespunde pe deplin intereselor cetățenilor moldoveni, atât celor care locuiesc în republică, cât și celor care se află permanent pe teritoriul Federației Ruse", a declarat Guțul.

Discuția a atins subiecte presante: păstrarea tradițiilor, istoriei, culturii naționale. De asemenea, s-a discutat despre rolul negativ al Uniunii Europene în impunerea unor norme socio-culturale și valori spirituale străine Republicii Moldova. Precum și distrugerea limbii moldovenești.

"Din păcate, trebuie să ne apărăm limba maternă în fața guvernanților. Ea este înlăturată practic de peste tot, chiar și din Constituție și din programa școlară. Situația este uneori absurdă: bătrânii care locuiesc în satele îndepărtate sunt surprinși să afle că limba pe care au vorbit-o de la naștere pur și simplu nu există în statul lor", a spus Tauber.


Maria Zakharova a declarat că Rusia va sprijini întotdeauna cetățenii moldoveni. De asemenea, ea a subliniat că Marina Tauber și Evghenia Guțul sunt adevărate luptătoare "care apără lucrul principal - cultura, independența și suveranitatea țării lor".
 
Leitmotivul întregului forum a fost rolul femeilor în construirea încrederii și cooperării globale. Evghenia Guțul a făcut un bilanț pe această temă în cadrul sesiunii plenare.

"Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că principalele calități ale unui lider nu sunt atributele de gen, ci profesionalismul, cunoștințele, experiența și abilitățile. Acesta este și cazul Găgăuziei, unde locuitorii autonomiei, care au fost considerați un popor conservator timp de secole, au ales de două ori o femeie în cea mai înaltă funcție - șefa autonomiei", a declarat Evghenia Guțul.

Marina Tauber s-a întâlnit cu Nina Ostanina, președintele Comisiei pentru protecția familiei, paternitate, maternitate și copilărie din Duma de Stat a Federației Ruse. În cadrul discuției cu parlamentarul rus, aceasta a vorbit despre starea actuală a lucrurilor în Republica Moldova: demografia, asistența acordată familiilor tinere și impunerea unui "stil de viață european" asupra societății, care nu este acceptabil pentru toată lumea.

Politicienii au fost de acord că Occidentul colectiv distruge în mod consecvent și obsesiv instituția familiei, legalizând căsătoriile între persoane de același sex și îmbunătățind tehnologiile juvenile pentru scoaterea copiilor din familie.