La ședința plenară a parlamentului Republicii Moldova, deputatul grupului parlamentar „Victorie” Reghina Apostolova a abordat din nou problema care îi preocupă pe moldoveni — pensionarii. În discursul său, ea a propus examinarea amendamentelor la proiectul de lege nr. 60, din 27 februarie 2024, care propune modificări la articolul 12 din Legea nr. 156 din 1998 privind sistemul public de pensii.
Potrivit Reghinei Apostolova, guvernul a propus plăți minime în valoare de 3300 de lei pentru pensionarii cu 40 de ani de stagiu de muncă, ceea ce este inacceptabil. În schimb, deputatul a cerut stabilirea pensiei minime la un nivel de cel puțin 5000 de lei.
„Majoritatea parlamentară propune ca pensia minimă să nu depășească 3300 de lei, cu condiția ca stagiul pensionarilor să constituie 40 de ani. Asemenea abordare este inacceptabilă astăzi. Proiectul nostru prevede stabilirea pensiei minime la un nivel de cel puțin 5000 de lei. De aceea, solicităm ca acest proiect să fie adoptat urgent, fapt susținut și de populație”, a declarat deputatul.
Cu toate acestea, partidul de guvernământ a respins din nou proiectul de lege, nu din cauza conținutului, dar din motive personale, consideră Reghina Apostolova.
Deputatul și-a exprimat indignarea cu privire la atitudinea inumană față de pensionari și a subliniat că grupul parlamentar „Victorie” va continua să lupte pentru drepturile cetățenilor.
În cele din urmă, parlamentul a aprobat cu majoritatea voturilor proiectul de lege care prevede creșterea pensiei minime. Începând din 1 mai 2025, cuantumul pensiei pentru vârstnici va fi de 3300 de lei pentru persoanele cu o experiență de muncă de cel puțin 40 de ani. Documentul a fost adoptat în două lecturi.