Reprezentanții blocului „Victorie” fac apel la salvarea identității naționale
02/10/2024

Reprezentanții blocului „Victorie” fac apel la salvarea identității naționale

În cadrul unui briefing pe tema „Identitate națională”, susținut de reprezentanții blocului „Victorie”, liderul Partidului ”Șansă”, Alexei Lungu și Cristina Vulpe, au fost scoase în evidență problemele cu care se confruntă identitatea națională a moldovenilor sub actualul regim. Lungu a subliniat că suntem martorii unei situații complicate, de soluționare căreia depinde salvarea noastră, a moldovenilor, ca națiune, acuzând autoritățile că nici măcar nu recunosc faptul existenței acesteia.

”Regimul Sandu agravează această problemă cu fiecare acțiune. Moldovenii au fost privați de limba lor maternă, limba moldovenească, deși aaceasta a fost consacrată în Constituția noastră. De asemenea, moldovenii au fost renegați ca popor, fiind îndemnați să se numească români, cerând să fie înscriși ca români la recensământ”, a spus el.

Lungu a subliniat că „trecutul sovietic este șters, monumentele sunt distruse, străzile sunt redenumite”, făcând apel la protejarea tradițiilor și sărbătorilor naționale, care sunt esențiale pentru consolidarea identității naționale.

”Este nevoie de eforturi pentru a proteja sărbătorile naționale tradiționale, obiceiurile și tradițiile moldovenești, astfel încât acestea să rămână vii și să fie transmise din generație în generație. Sărbătorile tradiționale moldovenești precum Mărțișorul, Paștele, Crăciunul și Ziua Independenței nu sunt doar date din calendar. Ele sunt un moment în care familiile se reunesc pentru a sărbători, pentru a-și aminti de strămoșii lor și pentru a transmite aceste cunoștințe copiilor lor. Sărbătorile sunt însoțite de obiceiuri unice, cântece, dansuri și mâncăruri care reflectă caracterul și spiritul poporului. Acestea contribuie la consolidarea legăturilor de familie și la crearea unei atmosfere de unitate și coeziune. Una dintre cele mai importante sărbători pentru popor este Ziua Victoriei. Ar trebui să rămână așa. Milioane de oameni și-au vărsat sângele pentru libertatea noastră. Ei au dreptul să fie cinstiți și comemorați de urmașii lor”, a mai declarat liderul ”Șansă”.

Cristina  Vulpe a evidențiat importanța protejării patrimoniului cultural, afirmând că multe situri istorice din Moldova sunt pe cale de dispariție, iar autoritățile trebuie să aloce fonduri pentru restaurarea acestora.

 ”Chiar recent, un conac vechi, monument de patrimoniu cultural, a fost demolat în centrul Chișinăului din cauza neglijenței și complicității autorităților. Ministrul Culturii, după faptă, a cerut despăgubiri pentru daune. Dar cum este posibil să demolezi o clădire istorică în centrul orașului în fața ochilor tuturor? Și să pretindem că nu se întâmplă nimic? Este extrem de important să se aloce fonduri pentru protejarea și restaurarea monumentelor istorice, a muzeelor și a altor obiecte de patrimoniu cultural, pentru a le păstra pentru generațiile viitoare. Fiecare monument, fiecare clădire și fiecare tradiție din Moldova își spune propria poveste”, a menționat ea.

Vulpe a adăugat că libertatea de exprimare este aproape inexistentă în țară, cerând un mediu jurnalistic diversificat și fără cenzură.

“Pe timpul dictaturii Sandu-PAS în Moldova, aproape 15 canale TV au fost închise și aproximativ o sută de resurse de internet au fost blocate. Orice opoziție și dezacord cu regimul este persecutată. Acest sistem vicios trebuie să fie schimbat urgent! Avem nevoie de canale TV, posturi de radio și resurse de internet care să reflecte istoria, cultura și evenimentele curente din Moldova. Cinstit, direct și fără nici o urmă de cenzură. Pentru această activitate ar trebui să fie alocate fonduri nerambursabile de stat. Sprijiniți tinerele talente în jurnalism. Am început deja implementarea multor proiecte datorită ONG-ului Eurasia. Este necesar să combatem asimilarea, distrugerea poporului moldovenesc”, a adăugat reprezentantul blocului “Victorie”.

Politicianul a condamnat imixtiunea externă în procesele de distrugere a identității naționale a moldovenilor.

“Recent, ambasadorul UE în Republica Moldova, Mazeix, a declarat că una dintre condițiile de aderare a Republicii Moldova la UE ar putea fi vânzarea terenurilor către străini. Că în acest fel vom obține dezvoltare economică. Autoritățile au făcut tot posibilul să dezmintă acest lucru. Dar este clar că ele nu se vor împotrivi cerințelor de aderare la UE. Au creat o aparență înainte de alegeri. Și asta înseamnă că nici pământul moldovenesc nu ne va aparține. Că nici măcar în interiorul țării noastre nu vom putea trăi pe propriul nostru pământ. Este exact ceea ce ne oferă domnul ambasador. În Uniunea Europeană nu ne vom putea salva nici pe noi, nici pământul nostru”, a conchis Vulpe.

Aceștia au declarat că echipa din care fac parte se opune integrării în Uniunea Europeană, subliniind că acest proces ar putea duce la pierderea identității naționale, menționând totodată că la viitorul referendum, vor spune „NU” dispariției identității noastre moldovenești -Nu UE!

În concluzie, reprezentanții blocul „Victorie”, au făcut apel la autorități pentru a lua măsuri urgente în scopul protejării identității naționale și a patrimoniului cultural al Moldovei, subliniind că păstrarea identității naționale nu înseamnă doar conservarea trecutului, ci și construirea unui viitor solid pentru generațiile următoare.