Vadim Fotescu a cerut încetarea abuzurilor legate de blocarea ilegală a site-urilor
26/07/2024

Vadim Fotescu a cerut încetarea abuzurilor legate de blocarea ilegală a site-urilor

În cadrul ședinței Parlamentului Republicii Moldova, deputatul din partea blocului politic „Victorie” Vadim Fotescu a cerut încetarea abuzurilor antidemocratice legate de privarea cetățenilor de dreptul la libertatea de informare.

Vadim Fotescu a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind prevenirea și combaterea criminalității informatice.

„Nu există nicio îndoială că acest mecanism va limita libertatea de exprimare și dreptul la informare, deoarece va permite blocarea paginilor de internet doar pe baza unor criterii subiective. Inovația este prezentată ca o luptă împotriva conținutului de natură penală, dar ne dăm seama cu toții că aceasta este doar o nouă pârghie de control asupra celor incomozi. Sunt sigur că o astfel de inițiativă nu poate fi discutată înainte de a fi consultată de experții internaționali în domeniul drepturilor omului și de Comisia de la Veneția”, a subliniat deputatul.

El a reamintit de interdicția continuă asupra exprimării opiniei publice: mai întâi autoritățile au oprit în mod nejustificat activitatea a 13 canale de televiziune, iar acum s-au îndreptat către internet.

„Din păcate, deputații partidului de guvernământ, care formează majoritatea parlamentară, continuă să susțină distrugerea democrației în țară. PAS a votat în unanimitate împotriva inițiativei mele”, a constatat Vadim Fotescu.

Amintim că, în ultimii doi ani, 13 posturi de televiziune au fost închise ilegal în Moldova, sute de site-uri de informare au fost blocate, permanent răsună amenințări privind blocarea canalelor de telegram și a conținutului video pe rețelele de socializare.