Vadim Fotescu a explicat la GRT de ce PAS atacă Găgăuzia
10/04/2024

Vadim Fotescu a explicat la GRT de ce PAS atacă Găgăuzia

Vadim Fotescu, deputat din partea fracțiunii Partidului Șor, a participat la emisiunea "Общественный интерес " de la postul GRT. În cadrul emisiunii postului de televiziune găgăuz, acesta a discutat subiecte importante pentru autonomie, dar și a comentat situația actuală din Republica Moldova.

El a declarat că reprezentanții partidului PAS, aflat la guvernare, se angajează într-o retorică periculoasă, numind în mod deliberat autonomia un raion obișnuit al republicii, iar ministrul Dumitru Alaiba face declarații nepermise și jignitoare la adresa găgăuzilor.

"Alaiba declară că autonomia nu există. Adică, Constituția, care stipulează statutul special al Găgăuziei, nu este o dovadă legală pentru el", a subliniat Vadim Fotescu.

El a adăugat că și alți deputați PAS repetă cuvintele lui Alaiba. În opinia lui Fotescu, este în desfășurare o campanie sistematică, în cadrul căreia regimul de la guvernare din Republica Moldova intenționează să îi ia Găgăuziei drepturile.

"Toate acestea arată ca o pregătire a opiniei publice pentru lipsirea Găgăuziei de drepturile sale. Nu degeaba Maia Sandu, în mod demonstrativ, nu o include în Guvern pe basarabeanca Evghenia Guțul, contrar legislației", a declarat deputatul.

De asemenea, Vadim Fotescu a ridicat problema încălcării de către autorități a principiilor Constituției în ceea ce privește păstrarea neutralității țării. În plus, deputatul a spus că președintele folosește referendumul anunțat privind aderarea la UE pentru propria campanie electorală.

"Problema referendumului nu a fost discutată în Parlament. Deputații și restul cetățenilor au aflat din mass-media. Autoritățile nu consideră că este necesar să raporteze despre cei mai importanți pași care determină viitorul țării. Republica Moldova este nedumerită de însuși faptul de a organiza un referendum, deoarece acesta poate fi atât consultativ (și atunci nu are consecințe juridice), cât și constituțional. Dreptul de a iniția un astfel de eveniment nu aparține lui Sandu, ci Parlamentului", a explicat Vadim Fotescu.

El a reamintit că, potrivit legislației moldovenești, un referendum nu poate fi organizat în același timp cu alegerile, deoarece favorizează unul dintre candidați.

"Încă nu am văzut din partea Parlamentului inițierea unui referendum constituțional, dar am văzut un proiect de lege. Șefa Comisiei juridice a Parlamentului, Veronica Roșca, susține că în zece zile va reuși să obțină un răspuns de la Curtea Constituțională cu privire la acest proiect de lege. Formularea documentului ridică o mulțime de întrebări pentru orice jurist. Le reamintesc atât lui Roșca, cât și lui Sandu, că pentru modificarea Constituției este nevoie de votul a două treimi din numărul deputaților aleși, ceea ce majoritatea pasistă nu are în acest moment", a declarat Vadim Fotescu.

În pofida campaniei deschise a lui Sandu, sondajele de opinie independente arată același lucru: oamenii își dau seama că referendumul este inițiat de autorități pentru a atrage cât mai mulți cetățeni la alegeri, dar și pentru a se asocia cu modul european de dezvoltare și, astfel, a se menține în fotoliile lor.