Programul politic<br> al Partidului ȘOR

Programul politic
al Partidului ȘOR

SCHIMBARE PENTRU MOLDOVA

Scopul principal al partidului politic condus de Ilan Șor este schimbarea calitativă a situației social-economice și politice și construirea, în Republica Moldova,a unui STAT AL BUNĂSTĂRII SOCIALE.

Statul pe care noi îl vom construi va fi, înainte de toate, un stat social. Distribuirea echitabilă a bogăției, disciplina fiscală, solidaritatea socială, autonomia regională, o participare mai activă a statului în domeniul social și al economiei – sunt principalele elemente ale politicii noastre.

Noi vom crea condiții în care statul va asigura, în mod real:

  • Educație preșcolară gratuită;
  • Învățământ secundar gratuit;
  • Învățământ superior public gratuit;
  • Pensie decentă pentru limita de vârstă și incapacitate de muncă;
  • Sporirea beneficiilor pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile;
  • Majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului;
  • “Capital matern” cu majorarea coeficientului la nașterea celui de-al doilea copil și pentru fiecare copil născut ulterior.

Economie stabilă și dezvoltată – condiția-cheie pentru construirea unui Stat al bunăstării sociale.

Stimularea, inclusiv prin cea fiscală, a afacerilor, este o axiomă pentru stat. Antreprenoriatul poate fi dezvoltat prin scăderea tensiunii instituțiilor de control asupra acestuia, concomitent cu sporirea disciplinei fiscale. O altă direcție importantă va fi dezvoltarea instrastructurii de transport de tranzit.

Agricultura, industria alimentară, de prelucrare și industria ușoară vor continua să fie ramurile strategice ale economiei moldovenești. Statul îi va proteja activ pe agricultorii săi, la fel cum se face în țările europene. Noi pledăm pentru consolidarea terenurilor și organizarea gospodăriilor colective moderne.

Statul va participa activ în diferite sectoare ale economiei. Infrastructura, transport, comunicații, energie, locuințe și utilități, comerț social, produse farmaceutice, ecologie – în aceste domenii, rolul statului va fi decisiv. Naționalizarea companiilor energetice, deținute de întreprinderile străine – este o condiție pentru asigurarea securității energetice și reducerea tarifelor pentru populație.

Legea și ordinea trebuie să devină concepte sacre ale societății noastre. Privitor la lupta împotriva criminalității, soluția este eliminarea treptată a cauzelor sociale ale originii acesteia - sărăcia, șomajul și educarea populației în spiritul respectării legii.

Trebuie revăzută întrebarea privind revenirea la pedeapsa cu moartea pentru criminalii deosebit de periculoși.

Noi suntem fermi în ceea ce privește păstrarea și consolidarea necondiționată a statalității moldovenești și neutralitatea sa militară.